14 лютого неподалік Новолуганського Бахмутського району Донецької області «під час переміщення на позиції в результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої загинули троє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил». Про це першою повідомила прес-служба оперативно-тактичного угруповання «Північ». Пізніше оприлюднили імена загиблих воїнів 81-ї окремої аеромобільної бригади: капітан Олександр Войтенко (1974 року народження), старший солдат В’ячеслав Олексієнко (1987 року народження) і старший солдат Дмитро Мироненко (1994 року народження).

Президент України Володимир Зеленський після повернення з ОАЕ зустрівся з Головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, міністром оборони Андрієм Тараном, заступником керівника Офісу глави держави Романом Машовцем і членом Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народним депутатом Ігорем Герасименком. Йому доповіли про подробиці загибелі трьох українських захисників у неділю в районі Новолуганського, повідомляє офіційний сайт глави держави.

Як стало відомо, наші військовослужбовці підірвалися на п’яти мінах ТМ-62, встановлених у шаховому порядку, під час переміщення уздовж дороги за маршрутом. Розглядаються три можливі причини вибуху: порушення правил поводження з боєприпасами й вибуховими пристроями; теракт незаконних збройних формувань дистанційного підриву міни; недбале ставлення військових до служби, що виразилося в неналежній організації служби й переміщенні військових під час виконання бойових завдань. ДБР розпочало розслідування за фактом загибелі українських захисників.

Очільник держави дав 10 днів для встановлення винних у трагедії. Також Володимир Зеленський доручив керівництву ЗСУ провести заняття з дотримання заходів безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами й до кінця місяця — перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах і шляхах сполучення, вказавши дані у відповідних документах. «Продовжити розмінування ще активніше: не має бути мін там, де вже немає загрози швидкої атаки, де живуть люди, де постійно пересуваються наші військові», — зазначив Президент, при цьому наголосивши на важливості гуманітарного розмінування на Донбасі, йдеться у повідомленні прес-служби ОП.

За інформацією прес-центру ОС на 16.02, за минулу добу в зоні проведення Операції об’єднаних сил зафіксовано три порушення режиму припинення вогню. Так, неподалік Славного проросійські збройні формування вели вогонь убік українських позицій зі станкового протитанкового гранатомета, біля Опитного — з ручного протитанкового гранатомета, а поблизу Світлодарська — з автоматичного станкового гранатомета й великокаліберного кулемета. «Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК поінформовано представників ОБСЄ. На обстріли з боку противника українські воїни давали адекватну відповідь», — повідомили в штабі. За даними прес-служби МОУ, учора до полудня зафіксовано один снайперський обстріл поблизу Південного. Бойових втрат з боку українських військовослужбовців немає.