У рамках великого суспільного діалогу до 30-річчя незалежності України, який складатиметься з 30 масштабних щотижневих форумів про життєво важливі для країни питання, триває Всеукраїнський онлайн-форум «Україна 30: Платіжка».

В основі незалежності будь-якої країни є незалежність енергетична. Стратегія української влади в цьому питанні є незмінною — курс на енергетичну незалежність є одним з її пріоритетів.
Ми орієнтуємось на практики, прийняті у провідних країнах: диверсифікація джерел постачання, зниження частки традиційних джерел енергії та розвиток альтернативної енергетики, такі цілі проголошені на сайті заходу.

Зокрема, учасники форуму розповідають про принципи функціонування відкритого ринку газу, логіку ухвалення рішень щодо підвищення та зниження тарифів, вибір надійного постачальника та механізми отримання субсидій.

Шлях до енергетичної незалежності має свою ціну. І це відображається, зокрема, на цифрах у рахунках українців за теплову та електроенергію. Чи є вони економічно обґрунтованими та справедливими? Мета форуму, кажуть організатори, — актуалізувати цю проблему.

Задля пошуку відповідей Офіс Президента, уряд, представники Верховної Ради, міжнародних організацій, авторитетні експерти та громадські діячі ініціювали обговорення та роз’яснення питань тарифів та нарахувань у рамках всеукраїнського форуму, йдеться, зокрема, на вебпорталі заходу.

Відкриваючи форум, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов докладно розповів про нещодавно підписаний Меморандум між урядом, органами влади та міськими головами, що дасть змогу протягом усього цьогорічного опалювального сезону забезпечити незмінність тарифів на послуги з теплопостачання, не допустити збоїв у роботі підприємств теплопостачання, забезпечити теплом українців.

Цей документ, підкреслив посадовець, є результатом успішного діалогу між урядом та місцевою владою.

«...Питання тарифів та інших соціально значущих питань інколи використовується як інструмент політичного шантажу та штучно розігрітих суперечок. Проте ми всі розуміємо, наскільки важливо налагодити пряму комунікацію та вести роз’яснювальну роботу з громадянами. Українцям важливо розуміти, як насправді працюють ті чи інші рішення уряду. За які питання відповідають органи місцевого самоврядування, як усі гілки влади взаємодіють у разі загострення ситуації...».

Як повідомили організатори, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов виступив за створення житлово-комунальної інспекції, яка, на його думку, може стати арбітром у відносинах між споживачами та виконавцями або постачальниками послуг. Він наголосив, що сьогодні в Україні немає органу, який би оцінював правильність нарахування плати за житлово-комунальні послуги на основі звернень споживачів.

Вл. інф.