«Ахіллес», командир взводу, лейтенант.

На снаряді, який прилетів до українців від росіян і не розірвався, — затерте маркування. Прес-офіцер 503-го окремого батальйону морської піхоти (обмп) Олексій Годзенко зазначає, що, швидше за все, у ворога давно закінчилися набої радянського виробництва і стріляють вони свіжими російськими снарядами сучасного виробництва. За маркуванням можна визначити дату, завод-виробник і ще багато інформації. Тому його й знищують.

Прес-офіцер 503-го окремого батальйону морської піхоти Олексій Годзенко.

Затерте маркування на снаряді, який прилетів до українців від росіян і не розірвався.

Олексій каже: «Ми вчергове стали свідками того, як російські найманці дотримуються режиму припинення вогню. Тільки за годину нашого перебування на передку ми чули ворожі постріли. Таке відбувається майже щодня впродовж кількох останніх тижнів. На жаль, у нас за ротацію приблизно за дев’ять місяців чотири втрати, всі морпіхи загинули від снайперського вогню. Противник, за нашими даними, за цей час втратив близько півсотні найманців. Ми мстимося за наших бійців. За радіоперехватами, «сєпари» вже чекають — не дочекаються, коли ми звідси вийдемо».

На позиціях 503-го обмп (тут був і Президент під час свого останнього перебування у районі ООС) багнюка і грім ворожого обстрілу — робота міномета, кулемета і навіть чогось крупнішого. Бійці за звуком визначають, що так працює танк. Офіцер «Ахіллес» каже, що надійшла інформація від розвідників про два російські танки Т-72, які виїжджають на позиції і обстрілюють морпіхів.

Про себе «Ахіллес» розповідає, що відразу після школи вступив до Одеської військової академії, провчився чотири роки і отримав звання лейтенанта. «В академії з самого початку нас готували до війни. На досвіді бойових дій нас вчили воювати викладачі, які вже пройшли цю війну. Коли потрапив на передову, я вже був готовий. Для мене не були новинкою бліндажі й окопи. Мене ніщо не здивувало», — каже молодий офіцер.

Йому 21 рік, він командир взводу. Закінчив академію 2020 року й одразу на війну, із серпня тут в ротації. У його рідному місті Очакові є багато військовиків. «Я з дитинства бачив морпіхів і захотів сам стати таким. Мій молодший брат теж пішов моєю стежкою, зараз вчиться на другому курсі в тій самій академії і на тому ж факультеті. Мої плани на життя — військова кар’єра. Я хочу бути кращим, такий мій життєвий девіз. Академію закінчив другим у рейтингу групи», — розповідає «Ахіллес». — Під час мого першого обстрілу я відправив людей до бійниць і наказав зберігати спокій. Я чотири роки вчився цієї професії — керувати своїм військовим підрозділом. І тому яка б ситуація не була, нам завжди казали: три хвилини подумай з тверезими думками і холодною головою, приймай рішення і віддавай наказ. «Вперед, вперед штурмовий берет» — такий наш девіз».

Недавно від снайперського вогню загинув морський піхотинець Дмитро Власенко. «Ахіллес» каже, що він помер майже в нього на руках: «Як тільки сказали, що в нас поранений, відразу примчався туди, на сусідню позицію. Я його витягав з окопу, евакуював. Разом з ним їхав у «санітарці». Він двічі втрачав пульс, ми його відкачували, але, на жаль, не врятували».

Недавно в Донецьку відбувся так званий «російський форум». Також Путін заявив, що Росія залишиться на Донбасі. Молодий офіцер морської піхоти «Ахіллес»: «З цього приводу я хочу сказати, коли вони хочуть жити в своєму «русском мире», то це не тут. Це наша земля, тому хай збирають манатки і валять у свою «рашку». Ми можемо допомогти в цьому. За кожного нашого загиблого я хочу покласти десяток «сєпарів». Я просто хочу вигнати гадів з нашої землі. Ми жадаємо перемоги!»

Фото автора.