І знову в лідерах добового антирейтингу Івано-Франківська (753), Вінницька (581), Чернівецька (458), Львівська (422), Закарпатська (397) області та Київ (544).

Уже кілька днів поспіль епіцентром поширення COVID-19 в Україні є Прикарпаття. Причиною такої «тріумфальної» ходи коронавірусу в регіоні стали колядки. Таку думку висловив начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Роман Гурський, передає «Укрінформ». За його словами, під час святкування розколяди на місцевому рівні, «коли сходяться з двох сіл у будинок культури або народний дім, або в храм, і всі знімають маски і колядують», імовірність зараження зросла в кратному розмірі. Ще однією причиною спалаху коронавірусної інфекції в області можна вважати масові святкування, зокрема багатолюдні весілля, зазначив чиновник. Третім чинником збільшення кількості хворих на COVID-19 у Держпродспоживслужбі вважають міграцію людей.

Роман Гурський також зазначив, що нині питання інкубаційного періоду коронавірусу чітко не визначено. Мовляв, хтось хворіє на 8-й день, хтось на 14-й, а хтось — і на 20-й день.

Нині в області «ковідних» хворих приймають 26 медзакладів. Заповненість ліжко-місць до 100% спостерігається в Івано-Франківській, Яремчанській, Солотвинській, Косівській і Лисецькій лікарнях. Складною залишається ситуація в медзакладах Надвірної, Коломиї та Долини.

Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів до Індії для переговорів з виробниками про постачання додаткових обсягів вакцин Oxford/AstraZeneca і NovaVax у 2021—2022 роках. Про це чиновник повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці в четвер. За його словами, пандемія буде світовою проблемою кількох наступних років, і тому «контрактувати додаткові обсяги необхідно вже сьогодні».

Очільник МОЗу зазначив, що особисто проконтролює відправлення першої партії вакцини до України, оскільки «важливість вантажу зобов’язує»...

Нагадаємо, напередодні низка народних депутатів України заявили про те, що якщо до кінця тижня в Україну не надійдуть антиковідні вакцини, як обіцяло МОЗ, то на порядок денний буде винесено питання про відставку міністра охорони здоров’я.