Протистояння триває вже п’ятий місяць поспіль, з часу останніх виборів, на яких обрано нового міського голову та депутатів міськради.

Звинувачення, які часто межують із образами, летять з обох таборів. Депутатські пристрасті час від часу вихлюпуються із сесійної зали і вибухають то в кабінеті міського голови, то на сторінках соціальних мереж, а то на вуличних мітингах, що збираються перед міською радою. Причому на останні приходять прихильники як однієї сторони, так і другої — у кожного своя правда.

Хоча в цілому місто зберігає спокій, проте скандали в міськраді все-таки викликають певне напруження і серед краян, бо мимоволі вони починають підтримувати ту чи іншу позицію. Але водночас усім хочеться спокою і стабільності, а головне — продуктивної роботи міських обранців. Адже проблем, які потребують свого вирішення, залишається чимало.

Діяльність нового голови не всім до вподоби

Після тривалого внутрішнього протистояння конфлікт вийшов за межі Кам’янця-Подільського, коли група депутатів міської ради, посадовців, громадських діячів і журналістів звернулась по допомогу до Президента країни та голови Хмельницької ОДА, вважаючи, що місто опинилось у небезпеці через діяльність новообраного міського голови, колишнього очільника місцевого осередку партії ВО «Свобода» Михайла Посітка.

Вони вважають, що Михайло Посітко відкрито перешкоджає депутатській діяльності обранців громади. Як приклад наводять те, що 22 депутати хотіли провести позачергове засідання сесії міської ради, але голова проігнорував цю ініціативу, а депутатів не пустили до сесійної та інших зал засідання. Говорять також, що декого з них обливали брудом, принижували честь, гідність та професійні й ділові якості. Як зазначено у зверненні, через створення заангажованих депутатських комісій ініціюється брутальне, беззаконне відсторонення від посад, відбувається залякування та шантаж посадовців — депутатів міськ-ради. Зокрема, йдеться про намагання новообраної влади зняти з посади очільника підприємства КП «Міськтепловоденергія», депутата міської ради Валерія Гордійчука. А ще — про замовлення фізичного усунення народного депутата сьомого-восьмого скликань Володимира Мельниченка. Про останнє стало відомо і від самого Мельниченка, котрий записав і оприлюднив у соцмережі своє звернення до громади. Він сказав, що про загрозу життю йому стало відомо від людини, котра брала участь у виборах і була посвячена у певні таємниці. А потім про це народного депутата попередили ще й правоохоронці. Політик сказав, що такими погрозами його не залякати, і він надалі дотримуватиметься своїх поглядів, а головне — не миритиметься із тією ситуацією, що складається в місті.

До черги на «плаху» ніхто не поспішає

Тезу про притягнення до відповідальності старих керівників проголошують і новообраний міський голова Михайло Посітко та його прихильники, говорячи про те, що і вони хочуть навести лад у Кам’янці-Подільському, позбавивши його не просто старих політиків і керівників, а тих, хто погруз у корупційних зв’язках і використовував усі можливості громади не для її розвитку, а для власного збагачення.

На одній із прес-конференцій міський голова і його однопартійці повідомили, що вони змушені були звернутися до правоохоронних органів і СБУ, аби ті виступили на захист депутатів, що намагаються розслідувати минулу діяльність окремих депутатів та керівників. Сталось це після того, як згорів автомобіль депутата Олесі Понятовської. Вона та її соратники одностайні в думці, що це був навмисний підпал, і розцінили його як помсту «старої влади» за те, що вони намагаються розкрити її махінації. Ба більше — готові назвати прізвища тих, хто відкрито погрожував не тільки депутатам-«свободівцям», а й передавав такі самі погрози міському голові.

На думку авторів звернення, пані Понятовська постраждала через те, що є членом депутатської комісії з питань землекористування, архітектури, будівництва та екології, а також членом низки комісій з перевірки фактів порушень, допущених раніше управлінськими компаніями та керівниками комунальних підприємств. Тепер їх звинувачують у земельних та майнових махінаціях, які завдали шкоди громаді.

У місті на слуху кілька об’єктів та установ, які пов’язують із великими фінансовими скандалами. В них звинувачують як їхніх керівників, так і деяких представників міської влади та депутатів, котрі начебто потурали злодіянням. Але останні кажуть, що всі ці надумані звинувачення поширюють лише для того, щоб звільнити керівні посади для «нової команди».

То хто «прихопив» гроші чи зазіхає на посади?

Де правда, а де відверте політиканство та маніпуляції містянам самотужки розібратись важко, бо словесні звинувачення — це зовсім не доказова база у суді. А доки вона з’явиться, доводиться бути лише спостерігачами.

А подивитись є на що — місцеві політичні скандали не вщухають. Принаймні в сесійній залі, де депутатам ось уже кілька місяців поспіль не вдається обрати заступників міського голови. Ситуація не змінилась і під час останньої сесії, де більшість депутатів не голосували за кандидатів на посаду заступників міського голови та керуючого справами міської ради, які були запропоновані Михайлом Посітком.

Не отримавши змоги привести свою команду до влади, він змушений працювати із заступниками та керівником апарату, які працювали ще при попередньому міському голові. І це вносить ще більше напруження в політичне життя міста.

Щоправда, здалося, після довгих дискусій і скандалів міська рада нарешті отримала секретаря. Кандидатуру Сергія Самсонюка запропонували депутатська група «Ми кам’янчани» та позафракційні депутати. Сталось це після того, як кандидату, запропонованому міським головою, не вдалося набрати для перемоги необхідної кількості голосів. І це вже друга провальна пропозиція міського очільника. Голосування за першого кандидата від «Свободи», яке відбувалося ще на початку грудня, практично було зірване ще до того, як почали підраховувати голоси. І ось нарешті, здавалося б, голосування відбулось, і секретар обраний. Але він так і не зайняв своє місце поруч із головою. Причина, на думку частини депутатів, — що той хоче накласти вето на рішення сесії про обрання секретаря.

Сам же Михайло Посітко повідомив обранцям, що хоче провести юридичний аналіз процедури обрання і тільки після цього ухвалюватиме рішення. Тож цілком можливо, що попереду нові голосування і подальше протистояння.

Компетентна думка

Заспокоїти розбурхані політичні пристрасті непросто. Найперше, що могло б посприяти цьому, точна і об’єктивна інформація стосовно того, хто насправді вчиняв чи вчиняє протиправні діяння, а хто лише підкидає хмизу у вогонь безпідставними звинуваченнями.

Ми попросили дати оцінку ситуації, що склалась у Кам’янці-Подільському, керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника і відповісти на запитання, чи справді заяви політиків про можливі злочини відповідають дійсності:

— Прокуратура не може втручатись у політичне життя органів місцевого самоврядування, а тим паче — ставати на бік будь-якого партійного угрупування. Але реагувати на звернення та заяви як політиків, депутатів, так і пересічних громадян щодо можливих правопорушень ми зобов’язані. Не виняток і ті, що надійшли до органів прокуратури від кам’янчан. А таких уже є до десятка. Вони зареєстровані, проводиться відповідна перевірка. Ми повинні встановити, де лише політичні інсинуації, а де — реальні факти, що свідчать про вчинені злочини. Але поки що можу сказати: кримінальних проваджень, пов’язаних саме з заявами місцевих політиків, немає, підозри щодо вчинення злочинів нікому не оголошені. Та це зовсім не означає, що фактів порушень закону немає. Думаю, ми повідомимо про них уже найближчим часом, коли матимемо відповідні докази. Підозрюваних буде названо незалежно від того, яку політичну позицію вони займають.

Хмельницький.