500 тисяч доз препарату Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India будуть використані на першому етапі антиковідної імунопрофілактики українців. Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку міністр охорони здоров’я Максим Степанов,  після розмитнення «вакцина відразу поїде в регіони, щоб ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації».

У день прибуття, 23 лютого, ця вакцина зареєстрована для екстреного використання в нашій країні. За результатами клінічних випробувань, середня ефективність вакцини становить 70%. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вакцину всім дорослим, старшим за 18 років. Однак низка європейських країн внесла людей старших за 55—60 років до категорії, яку не вакцинуватимуть цим препаратом, оскільки на сьогодні недостатньо даних про її випробування саме в цій віковій групі. Крім того, ВООЗ затвердила програму компенсації шкоди здоров’ю, завданої вакцинацією від COVID-19 для людей в 92 країнах з низьким і середнім рівнем доходу — учасницям програми COVAX. Щоб одержати компенсацію, не потрібно буде звертатися до суду, інформує сайт міжнародної організації. Подавати заявки на компенсацію можна з 31 березня 2021 року, коли запрацює спеціальний сайт програми...

Згідно з інформацією вітчизняного МОЗу, у середині лютого очікувалося постачання 117 тисяч доз вакцини американської компанії Pfizer по лінії глобального механізму COVAX (забезпечує вакцинами бідні країни). Але у зв’язку з бюрократичними процедурами вона затримується, за останніми прогнозами, до початку березня. У рамках COVAX в I півріччі також мають надійти від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca. Крім того, Україна погодила контракт на постачання 12 млн доз AstraZeneca і Novavax, але пізніше МОЗ домовився про ще 5 млн додаткових доз Novavax.

Чекаючи на вакцину, ще минулого тижня почалися семінари з антиковідної імунізації для українських медпрацівників. Крім того, з березня співгромадяни отримають можливість записатися на щеплення від коронавірусу.

А поки що, станом на ранок вівторка, в Україні виявлено 4 182 нові випадки коронавірусної хвороби. Проте найближчим часом COVID-статистика може погіршитися — кількість заражень за добу зростуть у середньому до 6 820 випадків. Такий прогноз учених Національної академії наук України. Найбільші темпи поширення аналітики припускають у Вінницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Уже зараз для запобігання стрімкій атаці коронавірусу в Івано-Франківській області на гірськолижному курорті Буковель закриють заклади громадського харчування, посилять масковий режим і заходи соціального дистанціювання, повідомили в Івано-Франківській ОДА.

З початку поточного тижня на території Івано-Франківської області діє карантин червоного рівня. Таке рішення ухвалила обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС).