Найбільшим поштовхом до оперативного створення в обласному центрі новітнього, за останнім словом медичної науки, терапевтичного відділення легеневої терапії стала епідемія COVID-19, її тяжкі наслідки для життя і здоров’я містян.

Створення закладу ініціював міський голова Андрій Райкович. Ініціативу очільника підтримали депутати міської ради.

Ремонтно-реставраційні роботи відділення розпочали в серпні минулого року за кошти міського бюджету. Загальна кошторисна вартість об’єкта становила понад 22 мільйони гривень. Відділення розраховане на 30 ліжок. Усі забезпечені новою системою розподілення кисню, встановлена компресорна станція з мережею подачі стислого повітря для палат інтенсивної терапії. Встановлена потужна високоточна медична апаратура експертного класу. На її придбання з міського бюджету виділили понад 14 мільйонів гривень.

Як запевняють фахівці, аналогічних систем подачі кисню в Україні лише п’ять. Є дефібрилятор, апарати штучної вентиляції легень, двошприцевий інфузійний насос, вакуумний аспіратор, пульсоксиметри тощо.

У кожній палаті розміщені санвузли, встановлено нагрівачі води, мийки, душові піддони. Палати інтенсивної терапії обладнані системою відеоспостереження.

«Мені довелося на своєму віку багато збудувати і чимало відкривати потужних і знакових об’єктів. Навіть упродовж останніх п’яти років, — зауважив Андрій Райкович. — Але саме цього відділення я чекав, як ніколи. Не тому, що сам пережив складні наслідки COVID. Дуже важко щодня читати статистику про людські втрати, про велику кількість хворих медичних працівників…

Із середини березня 2020 року, коли в місті було зафіксовано перший випадок коронавірусу, в обох стаціонарах центральної міської лікарні пролікували 3676 пацієнтів, у тому числі — майже півтори тисячі хворих на COVID. Відтепер їх лікуватимуть в гідних умовах».

До відбудови важливого не лише з медичної, а й з історичної точки зору закладу поставились дуже серйозно. Показово, що в одній з палат лікарні, де проводив операції ще Микола Пирогов, навіть зберегли історичну ліпнину.

Довідково

За минулі п’ять років в місті введено в дію шість оновлених сучасних відділень ЦМЛ: приймальне, діагностичне, дитяче інфекційне, паліативне, терапевтичне, рентген-кабінет.

Фото з офіційного сайту Кіровоградської обласної ради.