На ньому — школярі, які прийшли на екскурсію у місцеве пожежне депо, щоб більше дізнатися про професію рятувальника. Відтак пожежники Володимир Велесь, Микола Левченя, Іван Кичола, крім традиційної своєї роботи, проводять ще й профорієнтаційну серед учнів. Як розповіли в Городці, пожежний автомобіль придбали у «складчину»: коштом населення та сільради. З пожежним депо надійніше і безпечніше.

Скооперувались і придбали два пожежні автомобілі також мешканці сіл Старосільської територіальної громади. Передали на баланс сільської ради. Адже розуміють, що в наш час без своєї пожежної команди не обійтись.

— Особливо дошкуляли нам лісові пожежі в 2019 році, коли вогонь прийшов з Білорусі. Тоді ледве не вигоріло село Дроздинь. Щоб втихомирити пожежу, нам на допомогу прибули рятувальники з багатьох районів нашої області, а також білоруські, яким теж дошкуляв вогонь, — згадує старосільський сільський голова Михайло Кузьмич. — То тепер на утриманні сільської ради є добровільна пожежна команда в складі Анатолія Пишняка, Віталія Пишняка та Сергія Лісовця. Відстань у будь-який із чотирьох населених пунктів 7—8 кілометрів, відтак у випадку біди пожежники прибувають швидко на місце події.

Михайло Кузьмич розповів, що у тергромади є добровільна пожежна дружина із двадцяти чоловік, було б не зайвим розжитися ще одним пожежним автомобілем — натякає на допомогу ГУ ДСНС у Рівненській області.

Село Кідри Каноницької територіальної громади теж має невеличке пожежне депо. За словами кідрівського старости Володимира Турчика, пожежна машина дісталася у спадок від СВК. Пожежники Анатолій Кібиш, Іван Кібиш, Степан Волощук справляються зі своїми обов’язками. Особливо багато в них роботи, коли горять торф’яники, тоді до їх гасіння підключаються і колеги з інших тергромад, місцеві мешканці.

А ось миляцький сільський голова Федір Хлебович розповів про те, як налагоджена боротьба з пожежами в їхній територіальній громаді:

— У нас добровільна пожежна дружина, за виїзд якої на пригоду платимо винагороду. В штаті тільки Степан Шах, який координує всю роботу в цьому напрямі. Тільки торік чотири добровільні команди здійснили 89 виїздів — горіли торф’яники, трава, будинки. Маємо три пожежні машини, якими користуємось на договорах позики. Ще нам не зайвим було б мати три машини і загалом шість команд.

— 22 лютого в селі Переброди виникла пожежа в місцевій церкві, її оперативно ліквідували. А сповіщають про пожежу сиреною — добровольці-пожежники швидко збираються на виїзд, — продовжує Федір Хлебович. — На мою думку, добровольчий рух з ліквідації пожеж спрацьовує у селах нашої територіальної громади (а їх дев’ять), як і в інших віддалених громадах. Та й люди, які беруть участь у ліквідації пожеж, згуртовуються, спілкуються між собою у неформальній обстановці, проводять різноманітні змагання. А головне — чітко контролюють територію від пожеж.

Слова миляцького сільського голови підтверджує і начальник Головного управління ДСНС у Рівненській області, генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Крук (на знімку):

— Ми перейняли досвід Польщі, співробітництво з добровільною пожежною охороною якої дозволило створити на Рівненщині волонтерський рух. Нині в області понад 70 місцевих пожежних команд, найбільше в колишніх Сарненському і Костопільському районах, а в Білокриницькій та Миляцькій територіальних громадах, які очолюють Тетяна Гончарук і Федір Хлебович, створені центри безпеки.

Ми координуємо їх роботу, вникаємо в їх проблеми і по мірі можливості стараємось допомогти вирішити. Так, Головне управління ДСНС передало пожежним командам громад області більше десятка пожежних машин, чимало обладнання, спорядження, медичні комплекти для надання домедичної допомоги тощо. Проводимо навчання, практичні відпрацювання. Одне слово, ми — куратори добровольців. Маємо співпрацю у створенні добровільних пожежних дружин з органами місцевого самоврядування, що дуже допомагає у роботі.

Місцеві добровільні пожежні дружини надзвичайно дієві, — продовжує Сергій Крук. — Вони першими виїжджають на місце пожеж, дуже допомагають у їх ліквідації професійним рятувальникам. Тож чим більше буде в області таких дружин і команд, тим краще. Ми сприятимемо територіальним громадам у їх створенні.

Рівне.

Фото надано автором.