Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас повідомив, що цього тижня на панелях форуму вже представляв стратегію розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на найближчі три роки. Народний депутат, незважаючи на законотворчу діяльність, й досі залишається правозахисником. Він зауважив, що окремим розділом згаданої стратегії є питання, присвячені інституту адвокатури. «Хочу окремо підкреслити, що цей інститут, з усіх інститутів правосуддя, є найбільш розвиненим, сталим та таким, що належним чином виконує свої функції та завдання, — сказав парламентарій. — Але сучасні виклики вимагають удосконалити і його».

Стратегією передбачаються, зокрема, такі зміни в законодавстві, як, наприклад, посилення гарантії адвокатської діяльності, її видів та професійних прав адвокатів, вдосконалення самоврядності адвокатури, розширення можливостей доступу до державних реєстрів та баз даних під час здійснення адвокатської діяльності. Йдеться також про конкретизацію підстав процедур притягнення до дисциплінарної відповідальності та механізмів оскарження рішень із цього приводу.

Законотворці пропонують запровадити інститут спрощеного дисциплінарного провадження, вдосконалити порядок розгляду скарг на дії адвоката, переглянути вимоги до освіти, професійного досвіду та обмеження для доступу до адвокатської діяльності, запровадити прозору процедуру проведення єдиного кваліфікаційного іспиту тощо. Народний депутат окремо подякував членам комісії з питань правової реформи, які є діючими адвокатами, за підтримку під час підготовки стратегії розвитку органів правосуддя.

Натомість голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури органів надання правової допомоги Комітету з питань правової політики Володимир Ватрас наголосив, що порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності нині мають системний характер. Так само, як і відсутність реальної відповідальності за такі порушення. Це відбувається мало не щодня на всій території України, каже народний депутат, пригадуючи відомі випадки, коли адвокатам довелося розплатитися життям за захист своїх підопічних. Лише протягом останніх кількох років вбито шість адвокатів, які сумлінно виконували свою справу, додав він. А серед найбільш типових порушень називає ненадання доступу до клієнтів, порушення права на конфіденційне спілкування, неподання або несвоєчасне подання доступу до матеріалів в органах досудового слідства чи в суді, проведення неправомірних обшуків у офісах адвокатів та вилучення документів, що становлять адвокатську таємницю, порушення статусу адвоката в кримінальному провадженні тощо.

Нині на розгляді в підкомітеті, який очолює В. Ватрас, перебуває законопроект № 4612, в якому пропонується реалізувати право на самозахист адвоката і надати адвокату право носити та зберігати травматичну зброю. Адже закон уже дозволяє це працівникам суду та прокуратури, журналістам та помічникам депутатів.

Також на розгляді комітету перебуває низка законопроектів, які фрагментарно стосуються питання стажування адвокатів, спрощення доступу до професії та відповіді на адвокатські запити тощо. Такі ініціативи вивчаються, але все-таки члени комітету сходяться на підході комплексного реформування адвокатури, а не точкових змін, наголосив В. Ватрас.

Учасники форуму мали змогу почути звернення Голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо. Він нагадав, що комісія працює з Україною над реформуванням сфери юстиції вже впродовж 25 років. Незалежне суддівство — це ключ до успішної боротьби з корупцією, зазначив експерт. Водночас зауважує: не може бути незалежної суддівської системи там, де процвітає хабарництво. За таких умов українці не можуть отримати правовладдя. «Ми маємо в Україні потужну проблему з браком довіри з боку загалу до державних інституцій, — наголосив Дж. Букіккіо. — Люди не вірять, бо занадто багато корупції було в минулому. Вони не знають кому вірити. Коли це неможливо зробити зсередини, довіру треба вибудовувати із зовнішньою допомогою за підтримки міжнародної спільноти та міжнародних експертів із високими моральними якостями. Міжнародні експерти готові працювати пліч-о-пліч з українськими фахівцями для того, щоб українські органи правосуддя складалися з людей високого морального й етичного гарту».

Цього дня учасники форуму говорили також про успішні юридичні кейси нашої країни на міжнародній арені.