Вияви домашнього насильства бувають різними. І якщо вдома людину принижують, б’ють, зневажають, залякують, їй погрожують, із нею конфліктують або примушують її до певних дій, перетворюючи життя на жах, — зволікати не варто. Поставити крапку тиранії буквою закону допоможе поліція. За два перші місяці цього року 87 кримінальних проваджень стосовно домашніх тиранів уже скеровано до суду.

У Маріуполі під удар домашнього аб’юзера потрапила молода мати 11-річного сина. В одну мить жінка опинилася на вулиці без документів, грошей та навіть одягу. Із квартири її з дитиною вигнав чоловік. Такій ситуації передувала низка конфліктів, спалахів гніву, невдоволення. На щастя, постраждала одразу звернулася по допомогу до поліції. Правоохоронці відвезли мати з дитиною до соціального центру (шелтеру), де є все необхідне для тимчасового притулку, та надали психологічну та правову допомогу, допомогли у відновленні документів. Кривдника притягнуто до адміністративної відповідальності.

Іншому домашньому тирану — мешканцю Черкаської громади — загрожує позбавлення волі до двох років за систематичне домашнє насильство відносно літньої матері. На допомогу жінці прийшов поліцейський офіцер громади. Про ситуацію в родині давно відомо, проте ані профілактичні бесіди, ані адміністративні протоколи не спиняли тирана. Чоловік у нетверезому стані постійно влаштовував сварки, а іноді й застосовував фізичну силу. Тепер у літньої жінки з’явився власний янгол-охоронець, який у разі потреби поруч.

Загалом із початку цього року поліцейські Донеччини відкрили 152 кримінальні провадження за фактом домашнього насильства, із них 87 скеровано до суду. Також дільничні офіцери поліції склали 1 865 адміністративних матеріалів за ст. 1732 КУпАП та внесли 233 термінові заборонні приписи.

Окрім того, у Маріуполі та Краматорську на повідомлення про вчинення домашнього насильства виїжджають спеціально створені мобільні групи. За два місяці правоохоронці 792 рази реагували на виклики про допомогу, склали 288 протоколів та внесли 109 термінових заборонних приписів.

Поліцейські Донеччини закликають людей, які зіткнулись із побутовим тираном, не замовчувати фактів домашнього насильства. «Головне — не мовчати, — зазначили у відділі комунікації Нацполіції Донеччини. — Не залишайтеся із проблемою наодинці. Звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102».

Особи, які постраждали, також можуть анонімно та цілодобово звернутися на гарячі лінії допомоги.
Національна гаряча лінія з протидії домашньому насильству (Ла Страда): 116 123 або 0 800 500 335.
Урядова гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства: 1547.
Дитяча гаряча лінія: 116 111.

Донецька область.