Микита Потураєв, Роксолана Підласа, Михайло Радуцький.
 


Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олександр Завітневич.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

Погоджувальна рада

Водночас він висловив сподівання, що парламент достатньо швидко та ефективно зможе опрацювати всі питання, винесені до порядку денного.

А нагадавши, що минулого тижня в рамках поїздки до Хмельницького відбулась зустріч з представниками бізнесу, які серед іншого порушували питання щодо індустріальних парків, Голова Верховної Ради зауважив, що відповідний законопроект розглядатиметься вже цього тижня. Тож висловив сподівання, що проект буде підтримано у першому читанні та доопрацьовано до другого з урахуванням усіх пропозицій, у тому числі й представників бізнесу, з тим, «щоб зробити якісний документ, який допоможе залучити інвестиції як внутрішні, так і зовнішні до України».

Торкнувшись питання співпраці з Європарламентом, Д. Разумков зауважив, що минулого тижня відбулась зустріч із Петом Коксом, під час якої обговорювались реформи, які вже впроваджено в стінах українського парламенту, а також деякі аспекти, які впроваджуватимуться в майбутньому.

За словами Голови Верховної Ради, вже у вівторок до сесійної зали виноситимуться законопроекти, пов’язані з земельною реформою — № 2194, № 2195. Важливим буде також питання направлення до КС законопроекту  № 5133 про унормування питання призначення директорів НАБУ та ДБР.

Він повідомив також, що у четвер у парламенті виступатиме Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа, який перебуватиме в нашій країні з офіційним візитом. «Литва є постійним нашим партнером, як у рамках діяльності на майданчиках    ПАРЄ, так і в рамках «Балтик+» та багатьох інших міжнародних організацій. А також Литва наш надійний партнер, з яким ми проходимо виклики, які нині стоять перед Україною, перед Європою та світом. У нас багато спільного і в історії, і, я впевнений, у майбутньому», — наголосив Дмитро Разумков.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, торкнувшись планомірності діяльності законодавчого органу, нагадав, що на початку лютого було затверджено План законопроектних робіт Верховної Ради. Тож, звертаючись до колег, закликав їх під час формування тижневого порядку денного зважати на те, що передбачено у цьому плані — щоб необхідні законопроекти вчасно розроблялися та вносилися у сесійний зал. Таке ж прохання він адресував Кабінету Міністрів, який є виконавцем великої кількості законопроектів.

Водночас Р. Стефанчук закликав активізувати роботу з підвищення якості законодавства і у цьому контексті він акцентував увагу на законопроекті     № 4284 про дерадянизацію законодавства України, який стоїть у порядку денному на цей тиждень. А торкнувшись законопроекту про парламентську опозицію, Р. Стефанчук зауважив, що відбулась дискусія з цього приводу з місією Пета Кокса. «Дуже багато напрацювань ми зробили в межах нашої групи і той законопроект, який вийшов, він, звісно, не ідеал, але це той мінімальний компроміс, який ми можемо обговорювати. Якщо є кращі пропозиції — долучайтеся, але маємо те, що маємо», — зауважив він.

Насамкінець Перший заступник глави парламенту, подякувавши колегам за підтримку його законодавчої ініціативи щодо обрахунку часу, висловив сподівання, що цього тижня законопроект буде ухвалено в цілому.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у своєму виступі торкнулась теми коронавірусу. «Маємо вкрай незадовільні темпи вакцинації попри обіцянки МОЗ, що до старту кампанії було все підготовлено і вона почнеться вчасно. Але як бачимо, кількість інфікувань стабільно випереджає кількість щеплень за добу», — наголосила О. Кондратюк, додавши, що такими темпами нам і 23 років не вистачить, аби завершити вакцинацію, тоді як Ізраїль завдяки швидкій масовій ефективній вакцинації вже оголосив про перемогу над пандемією і вихід з коронакризи.

Вкотре зауваживши, що особисто вона є прихильницею вакцинації, О. Кондратюк наголосила, що державі потрібна потужна інформаційна кампанія на підтримку щеплень. «Вакцинація поруч із карантином і дотриманням усіх безпекових норм — це і є можливість завершити пандемію, зберегти життя. Це повага до системи охорони здоров’я, до медиків та можливість врятувати нашу економіку», — сказала вона, припустивши, що третя хвиля коронавірусу, в яку увійшла наша країна, може виявитись ще більш руйнівною, ніж попередні. Саме тому цього тижня, на її думку, потрібно всі зусилля кинути на боротьбу з коронавірусом.

Перший заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко також висловив стурбованість темпами вакцинації та загалом ситуацією з поширенням коронавірусу.

«Питання вакцинації нині скоріше ідеологічне, ніж організаційне», — переконаний він. Тому темпи щеплень, за його словами, мають бути збільшені.

Торкнувшись антикорупційних ініціатив, народний депутат нагадав, що цього тижня має розглядатися президентська ініціатива стосовно повернення відповідальності за незаконне декларування з позбавленням волі і закликав підтримати цю ініціативу всіх колег по парламенту.

Запропонував О. Корнієнко розглянути також питання про створення ТСК щодо розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності, несли загрозу національним інтересам та безпеці України.

Вадим Рабінович, співголова фракція «Опозиційна платформа — За життя» у своєму виступі доволі саркастично висловився стосовно того, «що відтепер голосування у залі Верховної Ради оцінюватиме Служба безпеки України». «Почали з оцінки голосування про так звані Харківські угоди. А що, кнопочку натиснув — і за грати. Діло хороше», — сказав він, додавши, що не говоритиме наскільки це законно і конституційно.

Представник фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко наголосив, що влада намагається прикрити власну некомпетентність та неспроможність і створює «димову завісу», демонструючи чергові «відосіки». Йдеться, за словами П. Порошенка, про чотири основні виклики.

Перший — це ескалація на фронті, яка розвінчує міф про перемир’я та про те, що війна триває лише тому, що на ній хтось заробляє. «Але відповіді що робити далі, влада суспільству не дає, бо не знає сама. І допускає грубі помилки у стосунках з нашими стратегічними партнерами. У першу чергу з США та по Нормандському формату», — сказав він.

Другий виклик — це нездатність влади захистити країну від пандемії. Тож народний депутат запропонував Президенту негайно скликати засідання РНБО за участі керівників парламентських фракцій. «Україна потребує об’єднання всіх зусиль для того, щоб захистити людей, країну. Це засідання має запропонувати прямий і конкретний шлях виходу з коронакризи», — зауважив депутат.

Третій виклик стосується створення ТСК по вагнерівцях, стосовно вбивства Шеремета та пандемії. А четвертий — санкцій.

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко підтримала у своєму виступі тези, озвучені Оленою Кондратюк стосовно того, що відбувається з країною у контексті коронавірусу і щодо бездіяльності влади.
Ю. Тимошенко нагадала, що жоден пункт ухваленої парламентом постанови так і не виконується. «Немає безплатних тестів, безплатних ліків від ковіду, ліжко-місць, ніякої допомоги на дому, ніякого тестування на дому немає. Хворі люди продовжують їздити в транспорті, ходити по лікарнях. Нічого не зроблено, жодного пункту не виконано», — сказала вона, додавши, що у нову хвилю пандемії ми входимо з повністю розбалансованою системою.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк, зауваживши, що минулого тижня в регіонах відбулась презентація національного плану від «Голосу», озвучив основні його тези. Адже, за його словами, проблема з економікою не менша за проблеми з вакцинацією та пандемією.

Зокрема, економічна частина національного плану передбачає повернення грошей з офшорів.

Тарас Батенко, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» торкнувся теми тарифів, які, за його словами, зростають швидше, ніж зарплати, пенсії та економіка разом узяті. Зазначивши, що заборгованість за сплату послуг ЖКГ уже сягає понад 73 млрд грн, Т. Батенко наголосив, що це питання потрібно терміново вирішувати.

Голова групи «Довіра» Олег Кулініч також зосередився на складній ситуації через пандемію, особливо в регіонах.

Зрештою, за підсумками обговорення Погоджувальна рада вирішила запросити до доповіді під час години запитань до уряду очільника МОЗ Максима Степанова, оскільки глава уряду має перебувати у відрядженні.