Втім, варто зазначити, що під судами цей колись історичний культурний об’єкт на столичному Подолі перебуває вже досить давно. Було й чимало судових рішень, а віз і нині там.

Щоправда, нині у справі намітився дещо інший поворот. Якщо раніше кілька років поспіль за повернення Гостиного двору в комунальну власність громади Києва з Фондом держмайна вела боротьбу КМДА, то тепер про свої апетити на приміщення заявляють уже в Мінкульті. Міністерство культури та інформаційної політики планує визнати пам’яткою національного значення Гостиний двір, який нині перебуває в державній власності та в аварійному стані. Про це повідомив глава цього відомства Олександр Ткаченко в недавньому своєму інтерв’ю. «Ми розуміємо, що об’єкт непростий з точки зору реставрації. Щодо того, яким він буде, — без обговорення з громадськістю ми не прийматимемо рішення, проте однозначно це буде культурно-художній простір. Нині потрібна концепція, проведення конкурсу, як має відбуватися реставрація», — повідомив Ткаченко. При цьому він зазначив, що ідею розміщення в Гостиному дворі музею сучасного мистецтва поки що відхилено. За словами міністра, локаціями для майбутнього музею розглядають кілька варіантів, серед них Український дім, «Мистецький Арсенал» або ж будівництво під цю мету нового приміщення.

Тим часом департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації звернувся до Окружного адмінсуду з позовом. Тут запевняють, що Фонд держмайна України продовжує ігнорувати вже наявний припис щодо Гостиного двору. Досі не укладено охоронний договір та не надано науково-проектну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на об’єкті.

У КМДА зазначають, що вони як і раніше готові прийняти приміщення на баланс та привести його в належний стан — «а поки що Гостиний двір руйнується, перебуваючи в держвласності».

Нагадаємо, що вже сьомий рік Гостиний двір у Києві стоїть без даху після розпочатих робіт з так званої реконструкції. Її почали після того, як у 2011-му приміщення незаконним рішенням уряду тодішнього прем’єра Азарова виключили з Державного реєстру пам’яток архітектури. Передбачалось, що тут розташують торговельний центр. Під час будівельних робіт, проти яких виступала небайдужа громадськість, були частково змінені конструкції будівлі, тож нині повернути їй попередній вигляд буде складно. Та й час робить свою справу: за роки простою приміщення почало заростати кущами, які руйнують стіни та перекриття. Відтоді тривали суди, на яких громада Києва намагалась повернути його у власність міста. І от тепер — новий поворот. А поки чиновники чубляться, будівля занепадає, хоча мала всі шанси стати цікавинкою історичного Подолу і загалом Києва.

Фото з відкритих джерел.