Аукціон з його продажу може відбутися вже влітку цього року. На думку експертів, стартова ціна цього об’єкта «великої приватизації» — не менш як 45 млн доларів, а реальна — понад 55 мільйонів.

«Більшовик» — колись одне з найбільших промислових підприємств Києва, флагман хімічного машинобудування, виконував серйозні оборонні замовлення. Тут працювало майже 30 тисяч киян. Навіть у кінці 90-х — понад шість тисяч. Зараз підприємство розграбоване. Задіяно тільки КБ і два цехи, які можуть працювати на оборону, залишилося 200 працівників. Половину виробничих площ здають в оренду. Чотири цехи незаконно відчужено, тривають суди.

На жаль, про відродження заводу не йдеться. Покупців вабить земельна ділянка площею понад 30 гектарів, з потужною комунальною інфраструктурою, розташована майже поруч із центром столиці. На площі заводу вже зараз точать зуби кілька провідних фірм-забудовників, які планують звести тут житлові квартали та чергові бізнес-центри.

«Більшовик» — яскравий приклад того, як через корупцію та неефективне керівництво занепадають великі державні підприємства», — кажуть у ФДМУ. Але забувають додати, що «неефективне керівництво» призначали у Фонді й саме тут ніяк не реагували на розграбування заводу.