Нині народні депутати застрягли на розгляді великої кількості поправок, на яких наполягають представники певних фракцій. «Це повторне друге читання, — зауважив глава парламенту. — Не говоритиму про саботаж, але коли ми минулого разу розглядали цей само законопроект, ми змогли його пройти десь за годину чи півтори, а була та само кількість правок. Тоді просто не вистачило голосів, щоб цей документ пройшов. Ті само фракції, які нині наполягають на кожній правці, минулого разу отримали можливість виступити, і ми проголосували. Тепер уже котрий день ми розглядаємо цю ініціативу. Думаю, що нині перед парламентом є й інші виклики, які потребують вирішення в стінах парламенту». За словами Д. Разумкова, цього сесійного тижня земельне питання навряд чи вирішиться, бо протягом дня народні депутати встигають пройти не так уже й багато правок. Але життєдіяльність держави внаслідок такого блокування законодавчого процесу не зупиниться, запевнив він.

Мовляв, якщо виникне нагальна потреба, то парламентарії зможуть застосувати механізм позачергових засідань.

Очільник парламенту також відповів на пропозицію своєї заступниці Олени Кондратюк провести спільне засідання РНБО для того, щоб напрацювати певний план дій порятунку країни. «Не знаю, чи необхідне спільне засідання РНБО, — сказав він. — На жаль, я не можу його скликати. Головою РНБО є Президент, є і Секретар Ради Національної безпеки та оборони... Але будь-які ініціативи треба розглядати. Позиції Олени Костянтинівни дуже часто є правильними та конструктивними.

Треба віддати належне, що в нас у президії Верховної Ради немає опозиції і влади — ми працюємо як спільна команда, що я хотів би бачити і в сесійній залі. Є моменти, які, можливо, варто було б обговорити на більш широкому засіданні. Це може бути і засідання РНБО, і просто загальна зустріч із представниками Кабміну, профільних міністерств та парламенту. Однак станом на сьогодні, такі рішення не ухвалювалися».

Д. Разумков, підтвердив, що цієї сесійної п’ятниці, народні депутати знову заслуховуватимуть звіт міністра охорони здоров’я. «Це вже стандартна ситуація», — зауважив він і підкреслив, що не можна виділити когось одного відповідального за нинішню ситуацію. «Тут спільна робота і від відповідальності точно ніхто не буде ховатися ані в стінах парламенту, ані в Кабінеті Міністрів, — сказав Голова Верховної Ради. — Кожен на своєму місці повинен виконувати ті функції, які передбачені законом. І виконувати їх якомога краще. Це не завжди виходить, на це впливає і фінансова ситуація в державі. І не лише в державі, а й у всьому світі. Верховна Рада продовжує працювати над законопроектами, потрібними для стабілізації ситуації в умовах пандемії, і треба віддати належне колегам: робимо ми це злагоджено».

Відповідаючи на запитання журналістки про обшуки, які проводилися в стінах парламенту в зв’язку із тим, що РНБО підняла на поверхню справу, пов’язану з ухваленням Харківських угод, Д. Разумков поінформував, що фахівці працювали на Садовій, 3-а, і спілкувалися із працівниками апарату. «Було кілька позицій щодо документарного забезпечення: ми їм надали цю інформацію як Верховна Рада, — повідомив він. — Були запитання з приводу комп’ютерів, але ті машини, які працювали в 2010 році до 2016-го вже передали в інші інституції і нині вони вже не перебувають у стінах парламенту. Є архів, де зберігаються всі документи, які передаватимуть у СБУ. А далі кожен займатиметься своєю справою».

Водночас Д. Разумков припустив, що недавно зареєстрований законопроект про денонсацію Харківських угод незабаром з’явиться в сесійній залі, а також запевнив, що в нього «є всі шанси бути прийнятим». Він також висловився з приводу того, що питання, про створення ТСК, яка розслідуватиме справу вагнерівців, можна було б розглянути хоч сьогодні, але процес заблоковано земельними питаннями.