Друге позачергове засідання також проводилося за 150 підписами народних депутатів. До його порядку денного було внесено шість законопроектів. Утім, перш ніж розпочати законотворчу роботу, парламентарії заслухали три виступи з трибуни, які оголошувалися на вимогу двох фракцій та груп.

Першим виступив представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко, який наголосив, що опозиція — за вакцинацію, і закликає всіх її проводити. Але правда в тому, що у влади немає вакцини. Завезено лише 500 тисяч доз, і якщо ви зараз спробуєте зареєструватися на порталі «Дія», вас відкинуть на 10—15 років.

Представник депутатської групи «За майбутнє» Віктор Бондар зауважив, що, окрім проблеми щеплення, маємо в країні ще й проблему із непомірними для населення тарифами на житлово-комунальні послуги і взагалі із ринком енергоносіїв.

Борги населення за спожиті послуги станом на 1 лютого становили 81 мільярд гривень.

Нестор Шуфрич («ОПЗЖ») зауважив: його колеги з фракції наполягали на тому, щоб під час позачергового засідання поставити на голосування законопроекти, які стосуються тарифної політики. «Нас не чути, нас ігнорують, і ми таке сприймати не можемо», — сказав він та повідомив, що разом із колегами залишає сесійну залу, щоб не брати участі у цьому позачерговому засіданні.

Далі народні депутати ухвалили в цілому проект змін до деяких законодавчих актів щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості (№ 4241) та підтримали у першому читанні проект змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування» (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті) (№ 4475).

Також за основу ухвалено проект змін до деяких законодавчих актів щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб (№ 4398) і проект змін до Податкового кодексу щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб (№ 4399).

Ще одне питання, на необхідності розгляду якого наголошували представники усіх фракцій, це законопроект про внесення змін до статті 9-2 Закону «Про лікарські засоби» (щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання, № 5247). Його розроблено для виконання зобов’язань, визначених укладеними угодами та домовленостями, підписаними Україною в рамках механізму COVAX, та забезпечення можливості якомога оперативнішої організації профілактичних заходів на території України, спрямованих на подолання існуючих та запобігання нових спалахів коронавірусної інфекції. Практика країн з високим регуляторним статусом передбачає доступ до застосування вакцин для профілактики COVID-19 шляхом надання дозволу на екстрене використання (Emergency Use Authorization (EUA), зазначають законотворці. Це механізм, що сприяє доступності та використанню вакцини під час надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, зокрема таких, як протидія поширенню COVID-19. Відповідно до EUA, компетентні регуляторні органи країн можуть дозволити використання незареєстрованих лікарських засобів або застосування зареєстрованих лікарських засобів поза зареєстрованими показаннями до медичного застосування у надзвичайних ситуаціях для діагностики, лікування чи запобігання серйозних або небезпечних для життя захворювань чи станів, за умови дотримання визначених відповідною державою критеріїв якості, ефективності та безпеки таких лікарських засобів. Учора відповідні зміни до нашого законодавства схвалили за основу та в цілому 238 голосами.

А от для схвалення проекту закону про обчислення часу в Україні (№ 4201), який передбачав скасування переходу на літній час, голосів не вистачило. Його відправили на доопрацювання. На цьому друге позачергове засідання Верховної Ради закінчилося.

Вл. інф.