Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендував парламенту прийняти за основу проект змін до Закону «Про Конституційний Суд України» щодо вдосконалення правового статусу, організації та порядку діяльності Конституційного Суду України.

Законопроектом, внесеним народними депутатами Сергієм Ківаловим та Володимиром Макеєнком, пропонується, зокрема: встановити початок перебігу строку повноважень судді Конституційного Суду; закріпити повноваження Конституційного Суду відносно надання висновків про відповідність законопроектів про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 та 158 Основного Закону та про порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції або законів України; урегулювати питання звільнення судді Конституційного Суду з посади за його заявою про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням тощо.

Як повідомили у прес-службі комітету, під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що потребують також уточнення положення закону, яким встановлено, що суддя Конституційного Суду має нагрудний знак, опис і форма якого затверджуються Верховною Радою (стаття 10). Як зазначали парламентарії, 

наведена норма узгоджується із загальним порядком здійснення правосуддя, передбаченим частиною другою статті 16 Закону «Про судоустрій і статус суддів», за яким суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком. 

Водночас парламент з 1996 року і до цього часу не затвердив опис і форму такого нагрудного знака. Тому пропонується надати Конституційному Суду повноваження самостійно затверджувати опис і форму нагрудного знака судді Конституційного Суду.

Окрім того, наголошували народні депутати, потребують удосконалення й інші положення закону, зокрема, пов’язані з уточненням порядку відшкодування витрат учасникам конституційного провадження, оприлюдненням ухвал, рішень і висновків Конституційного Суду, виконанням його рішень і висновків та уніфікацією строків конституційного провадження.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Сергій Ківалов (у центрі) під час засідання комітету, на якому, зокрема, розглядали питання про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо вдосконалення правового статусу, організації та порядку діяльності Конституційного Суду України. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.