Його головна мета — підтримати активні та дієві громади, розповісти на національному рівні про місцеві досягнення і зміни в селах та малих містах, показати успішні ініціативи та фінансово підтримати обрану громаду в реалізації проекту. Головний приз — півмільйона гривень на розвиток громади.

Учасниками конкурсу можуть стати дієві громади із населенням до 70 тисяч, які прагнуть розвивати на місцях освіту, медицину, комунальну сферу, підприємництво, культуру, туризм. Вони продемонструють для всієї України свої ідеї та ініціативи, які інші громади зможуть застосувати на користь своїх мешканців. Громада-переможниця отримає не лише соціальний капітал та медійність, а й грошовий приз у розмірі 500 тисяч гривень на реалізацію проекту.
На початковому етапі учасники мають представити свої ідеї експертному журі та інтернет-аудиторії. Громади, які отримають найбільшу підтримку за результатами голосувань, увійдуть до фіналу конкурсу, де матимуть змогу детальніше пропрацювати та захистити свою ідею.

Перед фінальним голосуванням експертного журі, яке відбудеться у вересні, телеканали ICTV та СТБ в ефірі «Фактів» та «Вікон» покажуть своїм глядачам проекти 26 фіналістів. У сюжетах учасники зможуть наочніше розказати про свої громаду та проект, а також — чому саме їхня ідея має перемогти та отримати кошти. Переможця конкурсу оголосять під час онлайн-трансляції церемонії нагородження 30 вересня.

«Програма USAID DOBRE спрямована допомогти територіальним громадам відповідати на виклики та користуватися можливостями децентралізації, — сказав керівник програми Браян Кемпл. — Ми сподіваємось, що найкращі практики та ініціативи наших громад-партнерів надихатимуть інших».

За словами заступника міністра розвитку громад і територій України В’ячеслава Негоди, з 1 січня було створено однакові умови для покращення послуг для громадян у всіх громадах. Нині багато громад виходять зі стану реанімації і починають потроху рухатися самостійно, тож треба дати їм цю можливість.

«Думаю, що конкурс «Наша громада» зможе показати конкретні діючі проекти та програми, розказати про позитивний досвід, мотивувати ново-створені громади, — висловив свої переконання посадовець. — Сподіваюся, «Наша громада» дасть поштовх для розвитку місцевого самоврядування, щоб у нього повірили ще більше людей».

«Нам треба навчитися домовлятись, прислухатись і слухати, навіть маючи розбіжності, нам треба заради чогось важливого та ціннісного нарешті об’єднуватись, — упевнена головна редакторка інформаційної служби телеканала ICTV Олена Фроляк. — Саме це можуть і повинні демонструвати просунуті громади і показувати приклад усій країні. Заради цього ми затіяли проект.

Окрім підтримки успішних громад та їх ефективності, для мене цінність цього проекту ще і в можливості розбудити активних, дієвих, небайдужих та свідомих українців. Хочеться, щоб наші люди нарешті зрозуміли: все в наших руках, якщо побороти інертність, пасивність і сподівання на когось».

Довідка

Детальні умови участі в конкурсі можна дізнатись на сайті otg.fakty.com.ua. Там можна подати і відповідну заявку. Реєстрація учасників конкурсу триватиме до 30 квітня 2021 року.

Кіровоградська область.