Котлован на місці нового хірургічного корпусу, закритий з минулого року унікальний обласний дитячий багатопрофільний санаторій — у таких реаліях живуть і трудяться, рятуючи життя маленьких запоріжців, медики обласної клінічної дитячої лікарні, яку вважають однією з найкращих в Україні. І навіть у таких умовах їм вдається робити неможливе: тут не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірусну хворобу.

Водночас обласна влада заявляє лише про необхідність «стратегічно обговорити» проблеми. У самій лікарні, яка хронічно недофінансовується державою, сподіваються на допомогу хіба що з-за кордону.

У лікарні є 14 стаціонарних відділень, в яких надають кваліфіковану медичну допомогу, проводять унікальні операції. У відділенні інтенсивної терапії новонароджених перебувають немовлята, які потребують медичної допомоги, з усіх пологових будинків і відділень Запоріжжя та області. Відділення вважається унікальним у південно-східному регіоні країни. Його сучасне обладнання дає змогу виходжувати малюків з масою при народженні від півкілограма.

«Щорічно проліковуємо майже двісті дітей. І це попри те, що народжуваність і по всій Україні, і в нашій області значно знизилася», — розповів завідувач відділення Іван Анікін.

На потреби установи в бюджеті області на цей рік передбачено понад 8,5 мільйона гривень. Крім того, 9 мільйонів заплановано в рамках обласної Програми розвитку охорони здоров’я на 2018—2022 роки для придбання медичного та технологічного обладнання, продуктів, на ремонтні роботи і утримання імунологічного відділення.

«На минулій сесії облради виділили кошти для обладнання в пральню, у реанімацію новонароджених, рентген та інші відділення — зокрема й офтальмології», — каже директор лікарні Юрій Борзенко.

Однією з головних проблем установи є будівництво нового хірургічного корпусу. Він повинен був з’явитися вже в травні нинішнього року. Однак через відсутність необхідного державного фінансування на місці корпусу — лише котлован. Вартість будівництва становить 408 мільйонів гривень. Лікарня розраховує отримати ці кошти шляхом участі в конкурсі проектів Європейського інвестиційного банку в рамках Надзвичайної кредитної програми та Програми Офісу Президента з реконструкції обласних дитячих лікарень.

В обласній раді заявляють, що таку ініціативу підтримують. Зрозуміло, що по-іншому заявляти і не можуть. І не підкріплений реальною копійкою популізм, як і раніше, рулить.

«Ми повинні вжити всіх заходів і побудувати новий корпус хірургічного відділення. Це робити необхідно!» — що ж, з такими висловлюваннями заступника голови облради Владислава Куценка важко не погодитися. Треба — і тільки.

У підпорядкуванні лікарні є обласний дитячий багатопрофільний санаторій. Він — у цілком задовільному стані. Одна біда — стоїть зачинений з минулого року. І жодних ознак того, що буде якось інакше, й запорізькі діти все-таки зможуть відновлювати тут здоров’я, не спостерігається. Крім, мабуть, чергових стратегічних заяв влади.

«Ми повинні прийняти стратегічне рішення. Стратегічно обговорити, що потрібно зробити, щоб це майно використовувалося з користю для жителів області», — заспокоїв Владислав Куценко.

Запоріжжя.

Фото Запорізької облради.