Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці депутатка Київської міської ради, голова Постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Пам’ятний знак на перетині проспекту Перемоги та вулиці Чорнобильської, автори якого — скульптор Володимир Чепелик та архітектор Микола Кислий, було відкрито 26 квітня 1994 року за ініціативою Спілки інвалідів Святошинського району.

До 25-ї річниці трагедії за ініціативою громадської організації «Пожежні Чорнобиля» споруджено меморіальну «Алею слави Героям-пожежним Чорнобиля» зі встановленням бюстів героїв-пожежників та меморіальних плит з викарбуваними іменами ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Згодом поруч зведено храм Феодосія Чернігівського та дзвіницю-музей.

Меморіальний комплекс має статус пам’ятки історії місцевого значення. Як зазначає Вікторія Муха, у 2016 році департаментом охорони культурної спадщини КМДА направлено подання з відповідними обліковими матеріалами про внесення меморіального комплексу до Державного реєстру нерухомих пам’яток національного значення. «Минулого року на прохання громадської організації «Пожежні Чорнобиля» Київ повторно звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики щодо надання відповідного статусу меморіальному комплексу. Питання залишається актуальним», — наголошує депутатка.

Із 21 квітня у столиці триває інформаційно-комунікаційна кампанія департаменту суспільних комунікацій КМДА «35 років Чорнобильської катастрофи», присвячена киянам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У рамках кампанії на 10 локаціях розміщено куби з інформацією та архівними фотографіями, що розповідають про боротьбу з наслідками катастрофи. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Ці стенди — більше, ніж просто фотографії. Це нагадування про те, що аварія вплинула на життя тисяч людей і змінила світ назавжди. Столиця одна із перших відчула на собі наслідки аварії. Нині в місті живе понад 48 тисяч осіб, яких так чи інакше торкнулася катастрофа. Багатьох учасників ліквідації вже немає серед живих, багато хто має проблеми зі здоров’ям. Ми маємо пам’ятати їхній подвиг та бути вдячними за те, що вони зробили для світу», — зазначила Марина Хонда.

Фото з сайту Київської міської ради.