Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування схвалив рекомендації круглого столу, під час якого обговорювали нову редакцію закону про місцеве самоврядування в Україні через призму Європейської хартії місцевого самоврядування.

У дискусії, яка відбувалася у форматі відеоконференції, взяли участь народні депутати, представники Міністерства розвитку громад та територій, Центральної виборчої комісії, органів місцевого самоврядування та асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти та науковці. Учасники круглого столу констатували: з початку реформи децентралізації схвалено низку законів та підзаконних актів, які дали змогу завершити процес об’єднання територіальних громад та сформувати територіальну основу місцевого самоврядування на базовому рівні, посилити його фінансову та організаційну спроможність, можливості для якіснішого надання адміністративних послуг, міжмуніципальної співпраці, широкого впровадження проектів розвитку. Водночас із прийняттям і реалізацією постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів» було сформовано також територіальну основу реформи децентралізації влади на субрегіональному рівні.

Результатом успішного здійснення такого комплексу заходів стало проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в умовах оновленого адміністративно-територіального устрою. Для подальшого впровадження реформи децентралізації необхідно оновити закон про місцеве самоврядування, наголошували учасники заходу. Однак це має відбуватися паралельно з підготовкою змін до Конституції — ці процеси повинні бути взаємообумовленими і не гальмувати один одного. Необхідно попрацювати над тим, щоб узгодити чинний закон про місцеве самоврядування зі змінами, що вже відбулися в рамках реалізації реформи децентралізації влади.

Серед відображених у рекомендаціях дискусійних питань — уточнення власних та делегованих повноважень органів місцевого самоврядування, їх розмежування між собою та між рівнями місцевого самоврядування, проблематика формування реєстру актів органів місцевого самоврядування. Йдеться також про процедури ухвалення рішень місцевими радами — більшістю від загального складу ради чи більшістю від присутніх депутатів за наявності кворуму, визначення термінів та понять, що використовуються у законопроекті, тощо.

Своє бачення наступних кроків у формуванні нормативної основи реформи децентралізації влади висловили всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування. Вони пропонують першочергово зосередитися на доопрацюванні чинного закону про місцеве самоврядування та підготовці до другого читання нової редакції закону про місцеві державні адміністрації (№ 4298).

За підсумками обговорення учасники круглого столу прийняли низку конкретних рекомендацій на адресу Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, його постійно діючої робочої групи з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.