Так, пропонується запровадити інститут бізнес-омбудсмена, метою діяльності якого стане сприяння: належному урядуванню публічних суб’єктів, усуненню недобросовісної поведінки в досудовому порядку і запобіганню їй, реагуванню на корупційні прояви, покращенню умов та спрощенню порядку провадження підприємницької діяльності, а також усуненню перешкод у розвитку підприємництва в Україні.

У доопрацьованому законопроекті визначено порядок проведення конкурсу на зайняття посад бізнес-омбудсмена та його заступників, уточнено права та обов’язки бізнес-омбудсмена, а також типи актів, які можуть ним прийматися на виконання завдань установи, деталізовано порядок розгляду скарг і чітко визначено, яка інформація може надаватись. Проектом закону передбачається особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності бізнес-омбудсмена та його заступників. Члени комітету прийняли рішення підтримати та подати на розгляд Верховної Ради доопрацьований законопроект. Його, за результатами розгляду в повторному першому читанні, рекомендуватимуть прийняти за основу.

Під час засідання комітету народні депутати також повторно розглянули та доопрацювали до другого читання проект змін до деяких законодавчих актів щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування (№ 2234) з урахуванням зауважень Головного юридичного управління апарату Верховної Ради. Вони, зокрема, стосувались усунення використання різної термінології в тексті законопроекту. Так, до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, пропонується віднести затвердження методики й правил, на підставі яких визначаються вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування, а також розроблення та затвердження нормативів визначення такої вартості. Під час підготовки проекту до другого читання народними депутатами було подано 207 пропозицій.

Ураховано 14 із них, решту — відхилено. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Також розглянуто проект змін до закону про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг (№ 5199).

Народні депутати також ви-значили свою позицію з приводу проекту змін щодо стимулювання розвитку нафтогазовидобувної галузі (№ 4344). Вони стосуються низки законодавчих актів і передбачають введення переліку суб’єктів, які не можуть бути інвесторами, уточнення умов організації та проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції (УРП), передбачення повноважень центрального органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати державний контроль за виконанням УРП. Комітет ухвалив рішення внести проект на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.