На знімку: Руслан Марцінків та Володимир Гайдар (зліва направо).

Ренесансно-бароковий Івано-Франківськ єднається із такими  містами, які зодчі середньовічної Європи зводили за принципом концепції «ідеальних міст». Цими днями за цією подібністю створена нова спільнота.

Меморандум про співпрацю підписали в Івано-Франківську його очільник Руслан Марцінків, міські голови Бродів Анатолій Белей та Жовкви — Олег Вольський, Полонного — Франц Скримський, селищний голова Богородчан Ростислав Заремба, голова Дубовецької територіальної громади Павло Андрусяк, до складу якої увійшов Маріямпіль. Документ поширюється й на місто Бар Вінницької області.

Івано-Франківськ став переможцем у конкурсному відборі програми регіонального розвитку Міністерства розвитку громад та територій. Проект «Створення комунікаційної єврорегіональної Платформи «ідеальних» міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області» визнаний кращим серед 219 інших.

Мета проекту — підвищити ефективність використання внутрішніх факторів розвитку регіону. Передбачено вагоме державне фінансування протягом двох років реалізації завдань. А це — підвищення рівня інноваційності та конкурентоспроможності Івано-Франківщини на внутрішньому та світовому ринках шляхом створення єврорегіональної Платформи «Сitta ideale» для розвитку туризму, переорієнтації туристичних потоків у регіоні до історико-пізнавального туризму, посилення інституцій у сфері охорони і збереження культурної спадщини.

«Перший крок — на базі історико-архітектурного Комплексу палацу Потоцьких створимо конгрес-центр, такий відкритий простір для комунікації між представниками туристично привабливих об’єктів — «ідеальних» ренесансно-барокових міст регіону: Івано-Франківська, Богородчан, Маріямполя, Жовкви, Бродів, Полонного, Бара. Адже архітектурна спільність має сприяти кращій комунікації науки, бізнесу та культури. А насамперед — збереженню культурної спадщини через створення Хабу креативних ідей та збільшенню туристичної привабливості регіону», — наголошує міський голова Руслан Марцінків.

До реалізації задуманого залучаються представники органів місцевого самоврядування, громадські організації, науковці, освітяни Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької та Вінницької областей.

Директор Івано-Франківського комунального підприємства «Простір Інноваційних Креацій «Палац» Володимир Гайдар розповідає про те, що значні реставраційні роботи розпочинають уже цього літа. Крім облаштування конгрес-центру, передбачено створити інтерактивний цифровий музей у приміщенні одного із корпусів Комплексу палацу Потоцьких. На День міста тут презентували виставку робіт «Архітектура поза часом. Минуле та майбутнє Палацу Потоцьких». Представлені проекти студентів та викладачів кафедри архітектурного проектування Національного технічного університету нафти і газу, які працювали над проблематикою збереження та розвитку Комплексу палацу Потоцьких XVII—XVIII століть та цінної історичної забудови Івано-Франківська (колишнього Станіслава).

«У XVII—XVIII століттях (період ренесансу і бароко) за проектами видатних європейських інженерів-фортифікаторів будували чимало міст на Прикарпатті, і вони є унікальною культурною спадщиною не тільки України, а й усієї Європи, — акцентує увагу Володимир Гайдар. — У планах — створення двох пілотних туристичних маршрутів «ідеальними містами».

Поняття «ідеальне місто» повертає нас до особливостей архітектурної забудови. Івано-Франківськ (колишній Станіслав) у 1662 році заклав граф Потоцький як п’ятикутну фортецю. Ця дата вважається офіційною для початку літочислення міста.

Збереглися ще залишки давнього бастіону. Розкопки та наукові дослідження підтверджують цей план. За такою формою зодчі проектували й інші міста-фортеці, про які згадували вище.

Особливість таких міст — не тільки в розташуванні зовнішніх фортифікаційних укріплень, а й у центровому розміщенні площ, чіткому плануванні вулиць, орієнтованих на вхідні ворота. Всередині будували ринки, храми, крамниці.

Утім, у новітнє поняття «ідеального міста» влада Івано-Франківська вкладає значно ширший зміст. Це насамперед комфортне проживання його мешканців, реалізація ними своїх здібностей та задоволення потреб. Бажання жити тут і бути впевненими в майбутньому. Тож кожен крок у цьому напрямі важливий.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби міськради.