Одним із тривожних дзвіночків є кризова ситуація, що склалася в Дніпрорудному. І, як виявилося, проблема не тільки у відсутності фінансування вкрай необхідної капітальної реконструкції тамтешніх мереж водовідведення.

За даними підприємства, тутешні споруди і мережі водовідведення нараховують кілька аварійних ділянок. Так, на мережі промислової зони, що пролягає уздовж стадіону «Гірник» і території гаражного кооперативу «Мир», з 2009 по 2021 рік зафіксовано понад 50 фактів руйнування залізобетонної труби із провалом ґрунту. Заміни потребує аварійна ділянка завдовжки більш як півкілометра. Ще одна аварійна ділянка, на якій виявлено провали, проходить під автодорогою Дніпрорудне — Балки — Енергодар.

«Крім того, провали ґрунту виявлено й під мережею тепло- і газопостачання, що становить ризик для подальшої експлуатації системи. Необхідно відновити також і головну каналізаційну насосну станцію — унаслідок тривалої експлуатації споруди, устаткування і трубопроводи можуть вийти з ладу», — вважає гендиректор облводоканалу Сергій Басанський.

Цю ситуацію обговорили в обласній раді за участю народного депутата України Юлії Яцик (на знімку).

Зазначалося, що реальним виходом могло б стати додаткове фінансування з обласного бюджету. Але водночас Дніпрорудненська міськрада не стала продовжувати договір безплатного користування комунальним майном територіальної громади міста із КП. Адже міський голова Євген Матвєєв запевняє, що місто може самостійно утримувати мережі водопостачання та водовідведення. Хоча коштів на реконструкцію та ліквідацію перерахованих аварійних ділянок у міському бюджеті немає, тому розраховують на додаткову підтримку.

Фахівці стверджують, якщо виключити абонентів Дніпрорудного з мережі облводоканалу, то автоматично зростатимуть тарифи для споживачів водопостачання по всій області. І тому депутати пропонують вирішувати питання на сесії облради за участю всіх громад.

«Не можна допустити аварійного колапсу в місті. Слід розібратися з тим, хто, як і на яких умовах зможе забезпечити фінансування проекту реконструкції каналізаційних мереж і його успішну реалізацію. Із цим не можна зволікати, хочеться якнайшвидше побачити покроковий план дій виходу з кризової ситуації», — заявила перший заступник голови облради Людмила Любім.

Депутати наголосили на необхідності створення дорожньої карти, яка б урахувала всі аспекти проблеми водовідведення у Дніпрорудному. І після розгляду карти вирішити питання виділення коштів з бюджету області.

«Поки облводоканал і міська влада сперечаються, кому повинні належати мережі, через гнилу каналізацію місто може залишитися без води. Проблема має юридичну, економічну, екологічну та соціальну складову. Тому діяти потрібно швидко і системно», — зазначив заступник голови облради Геннадій Фукс (на знімку).

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.