Голова комітету Нестор Шуфрич, секретар комітету Сергій Швець, член комітету Тетяна Циба, в. о. головного редактора КП «Газета «Запорізька правда» Наталія Зворигіна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Як повернути в інформаційний простір «Запорізьку правду», провідну україномовну газету регіону, та чому дав збій Закон «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації». Ці й інші питання щодо забезпечення читача якісним інформаційним продуктом обговорили на своєму засіданні члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

Народні депутати заслухали виконувача обов’язків головного редактора КП «Газета «Запорізька правда» Наталію Зворигіну, яка повідомила, що видання багато років було офіційним друкованим органом Запорізької обласної ради та Запорізької обласної державної адміністрації, але не пройшло згідно із Законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» процедуру роздержавлення.

«У квітні 2019 року суд ухвалив рішення, яким спонукав обласну раду виконати закон у повному обсязі: вийти зі складу засновників, реформувати видання, зберігши мову, назву, тематичне спрямування газети тощо», — каже Наталія Зворигіна.

У грудні 2019 року Запорізька облрада ухвалила одне-єдине рішення — про вихід зі складу засновників.

У березні 2021 року органом місцевого самоврядування було прийнято рішення про припинення діяльності комунального підприємства обласної ради «Газета «Запорізька правда» і приєднання до КП «Запоріжжя», яке опікується наданням в оренду приміщень будинку преси і перед яким у видання накопичилися борги.

За словами Наталії Зворигіної, нині громадська організація «Клуб друзів «Запорізької правди» на волонтерських засадах видає газету «Правда ЗП». Виходить вона у друкованому та електронному форматі. «Ми пишемо, що ця газета виходитиме доти, доки ми не відродимо газету «Запорізька правда», якій наступного року виповнилося б 105 років», — наголошує в. о. головного редактора.

«Запорізька правда» була провідним україномовним виданням регіону з історією, яка налічувала сто років, і яку справді читали», — каже народний депутат Сергій Штепа («Слуга народу»). Він закликав комітет посприяти відновленню єдиного україномовного видання регіонального рівня на Запоріжжі. За словами народного депутата, необхідно знайти рішення щодо виплати боргів перед журналістами газети та боргів за оренду приміщення.

Комітет ухвалив рішення направити голові Запорізької обласної ради лист, наголошуючи на необхідності виконати рішення суду щодо забезпечення вимог Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» стосовно КП «Газета «Запорізька правда».

Члени комітету також розглянули проект закону «Про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про рекламу» щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби 
COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (№ 5226).

Комітет ухвалив рішення підтримати законопроект і направити пропозицію Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеному головним із опрацювання цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Більше фото тут — www.golos.com.ua