Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім та віце-прем’єр-міністр України Олексій Резніков (зліва направо) обговорили питання будівництва житла.

В місті з’явиться 200 нових квартир для кримських татар та інших громадян. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань окупованих територій України Олексій Резніков на зустрічі з керівництвом міста та області. Він зазначив, що представники місцевої влади добре підготувалися до реалізації цього проекту.

Питанням будівництва житла та розв’язання першочергових питань роботи з виконання Рамкової угоди між урядами України та Туреччини була присвячена нарада в Миколаївській облдержадміністрації. Як зазначив на зустрічі Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, рішенням міськради відповідну земельну ділянку під спорудження житла вже відведено. Технічну документацію із землеустрою та встановлення її меж у натурі із присвоєнням кадастрового номера теж затверджено. Площа забудови становитиме чотири гектари в мікрорайоні Північний.

Планується, що 90 відсотків помешкань передаватимуть кримським татарам, а 10 відсотків розподілятиме міська влада між іншими пільговими категоріями населення, які потребують такого житла. «Мені точно не буде соромно телефонувати нашим турецьким партнерам і говорити, що до Миколаєва вони вже точно можуть приїжд-жати. Тут усе готово і на них чекають», — зазначив міністр. Представники робочої групи відвідали місце майбутньої забудови.

Як повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, сьогодні в області перебувають майже десять тисяч внутрішньо переміщених осіб. У закладах освіти виховуються та навчаються понад тисяча внутрішньо переміщених дітей із тимчасово окупованих територій та районів проведення ООС. «Нині в нас діє Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота» на період до 2023 року включно, яку ми затвердили у грудні минулого року на сесії обласної ради.

Програма передбачає соціальний захист та підтримку різних категорій населення, в тому числі внутрішньо переміщених осіб, — наголосила вона. — Як приклад на придбання житла на умовах співфінансування (50\50) у 2021-му з обласного бюджету виділено п’ять мільйонів гривень. Водночас на надання адресної грошової допомоги жителям області, в тому числі і внутрішньо переміщеним особам, цьогоріч передбачено 10 мільйонів гривень».

Місцева та центральна влада очікують на приїзд турецької делегації, представники якої мають підтвердити свою участь у проекті будівництва житла.

Фото надано прес-службою Миколаївської облдержадміністрації.