Документ визначає правовий статус корінних народів України та встановлює правові гарантії на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, які встановлено нормами міжнародного права, а також передбачено в Конституції та українському законодавстві.

«Незважаючи на те, що термін «корінний народ» вживається як у нормах міжнародного права, так і в положеннях Основного Закону, його значення в законодавчих актах України не розкрито. Ба більше, в Україні відсутній спеціальний закон, який би визначав правовий статус корінного народу України та встановлював чіткі гарантії реалізації останнім права на самовизначення», — наголошено у пояснювальній записці до документа.

У проекті надається визначення поняття «корінний народ України», відповідно до якого — це автохтонна (від грец. — місцевий, корінний, тубільний) етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Відповідно до цього визначення проектом акта пропонується встановити, що корінними народами України є кримські татари, караїми та кримчаки.

Законопроект наголошує, що корінні народи України та їх представники мають право, колективно та індивідуально, на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами, визначеними у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів та в міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також передбаченими у Конституції та законах України.

Документ визначає гарантії корінним народам щодо правового захисту від будь-яких дій, спрямованих на: позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них. Серед основоположних прав, які гарантуються корінним народам: культурні, освітні, мовні та інформаційні, а також право на сталий розвиток.

Крім того, проектом передбачається визначення правового статусу представницьких органів корінних народів України, їх ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва корінних народів України.

Нагадаємо, представники міжфракційного депутатського об’єднання «Кримська платформа» неодноразово наголошували на необхідності ухвалення пакета майже з 20 законопроектів, необхідних для деокупації та реінтеграції Криму. Зокрема, про це під час пленарних засідань наголошували Рустем Умєров («Голос») та Мустафа Джемілєв («ЄС»), який в річницю депортації кримських татар сказав: «Я дуже сподіваюся, що всі законопроекти, спрямовані на деокупацію територій та визначення їх статусу після деокупації, на зміцнення обороноздатності України, а також на відновлення законних прав корінних народів Криму, які найближчим часом будуть подані на розгляд, будуть підтримані нашим парламентом».