За багаторічну плідну громадську роботу і турботу про людей літніх. Мабуть, немає такого звернення, щоб на нього не відреагувала пані Марія. Як і немає такої живої душі, яка би не побажала їй здоров’я та щастя. Адже вона щиро вболіває за долю кожного ветерана, намагається допомогти чим може.

А може вона, збагачена життєвим досвідом і добрими відносинами з керівниками, багато.

Насамперед тут доречно вдатися до цифр: Чопська міська організація ветеранів України досить розгалужена і складається з десяти первинних осередків та нараховує 1310 осіб; із них ветеранів війни — 16, ветеранів праці — 634, дітей війни — 513, одна вдова та 146 інших пенсіонерів.

— Наша ветеранська організація плідно співпрацює з Чопською міською радою, — каже Марія Гладнєва. — Разом удається чимало зробити для наших пенсіонерів. Співпраця з відділом соціального захисту, який очолює Марія Ряшко, та за підтримки міського голови Валерія Самардака, привносить у нашу роботу позитивні результати. За нашим клопотанням виділялась і надавалась матеріальна допомога ветеранам до державних свят, до Дня людей похилого віку, до Дня людей з інвалідністю. В місцевий бюджет закладаються кошти пенсіонерам-ювілярам, яким виповнилось 80, 85, 90, 95 і 100 років — видають по 500 гривень кожному. Місто також фінансує оплату операцій тяжкохворим пенсіонерам. Сума сягає 15 000 грн. Кошти отримали всі пенсіонери, які зверталися до міськради і надали необхідні документи.

За словами пані Марії, надається посильна допомога також іншим нужденним пенсіонерам.

Щорічно з міської скарбниці за програмою «Турбота» виплачуються кошти малозабезпеченим, тяжкохворим і одиноким пенсіонерам.

Ще один штрих у роботі Марії Гладнєвої: щороку ветеранський осередок укладає угоду з міськрадою, згідно з якою отримує 10 000 грн. Ці кошти, після належного розгляду і колективної ухвали, видаються кращим волонтерам, керівникам первинних організацій і тим активістам, які обстежують житлово-побутові умови, навідують, допомагають тяжкохворим учасникам війни та одиноким пенсіонерам. За потреби оформляють субсидії та відкривають рахунки для надання допомоги з місцевого бюджету.

Рада ветеранів організовувала поїздки в супроводі екскурсовода історичними місцями Закарпаття і відпочинок у басейнах з лікувальними термальними водами м. Берегове. Звичайно, що за таке люди дуже вдячні.

А хіба не заслуговує похвали, приміром, виділення міською радою завдяки Марії Гладнєвій коштів для квитків на рейсові автобуси Чоп—Ужгород, які видавалися, за потреби, малозабезпеченим пенсіонерам і активу на поїздки у справах.

Контроль за видачею квитків був за радою ветеранів.

Останні два роки малозабезпечені пенсіонери, у яких мінімальна пенсія, додатково, із міської скарбниці, отримують 50% оплати за водовідведення та вивезення сміття.

Кожного року спільно з органами міської влади та місцевого самоврядування ветерани святкують усі державні свята: беруть участь у підготовці та відзначенні Дня перемоги у Другій Світовій війні; відзначили 75-ту річницю визволення Закарпаття та міста Чоп від фашистських окупантів; постійно приносять квіти і вінки на могили загиблих воїнів; доглядають за могилою, в якій поховано 15 невідомих визволителів міста.

Пенсіонери беруть також активну участь у виборах, є членами виборчих комісій. Вони входять і до складу профільних комісій, утворених при Чопській міській раді.

— Завдяки повазі міської ради, — каже очільниця чопських ветеранів, — маємо підтримку і від підприємців, які щорічно, до всіх свят та до Дня людей похилого віку, до Дня інваліда приносять до ради ветеранів 30—40 продуктових наборів для одиноких, малозабезпечених, тяжкохворих пенсіонерів.

Тому й цілком заслужено члени міської організації ветеранів України нагороджені почесними грамотами й подяками обласної ради ветеранів. Зокрема, Зінаїда Дмитришина, Катерина Вересюк, Аліс Іллеш. Також нагороджено Марію Іваньо, котра з перших днів війни на сході України плете шкарпетки для наших військових, котрі захищають Україну в зоні ООС.

Відзначена за підсумками роботи почесною відзнакою Чопської ради й сама Марія Гладнєва та керівниця волонтерського руху Катерина Вересюк. Подальших здобутків у їхній доброчинній роботі побажав цим жінкам очільник Чопа Валерій Самардак.

А ще за багаторічну плідну суспільну діяльність, активну участь у громадському житті міста, надання безкорисної волонтерської допомоги нагороджені грамотами й подяками Чопської міськради: Аліс Іллеш, Марія Іваньо, Марія Алексієнко, Ганна Петричкович, Лариса Ярова, Ганна Кор, Ганна Нікон, Зінаїда Дмитришина, Богдан Кашуба, Валентина Вечоринська, Анатолій Чуприна.     

Чопська рада ветеранів працює у супрязі з учасниками АТО. Зокрема, керівниця волонтерського руху Катерина Вересюк разом з іншими жінками організовують та відправляють подарунки й харчі та шкарпетки учасникам бойових дій на сході України. 2016 року Катерина Вересюк отримала відзнаку Президента України за цю свою добродійницьку волонтерську роботу.

Також діє Клуб ветеранів війни та праці, який у 2018-му відсвяткував 30-річчя від дня заснування. Керівницею обрано ту ж невтомну Катерину Вересюк. Варто додати, що зібрати історичні матеріали про його роботу за три десятиліття активно допомагали й керівники Львівської залізниці. До речі, знаменитий Георгій Кірпа починав трудову діяльність саме в Чопі — потім в Ужгороді й у Києві — як міністр. Саме він побудував літнім людям оздоровчий комплекс. Також постійно турбувався про ветеранів і колишній очільник Ужгородської дирекції Андрій Федченко, доброго слова заслуговує і нинішній голова територіального комітету профспілки залізничників Ярослав Афтанас, попередній міський голова Чопа Володимир Сулима.

За рахунок міськради вдалося надрукувати сотню примірників книги «Поки серце б’ється і душа жива» — це видання саме про ветеранський клуб, про його добрі справи. Додамо, що при клубі діє також хор, у якому двадцять чотири співаки.

Йому аплодують на всіх урочистостях. А в репертуарі — пісні різних народів, колядки, щедрівки…

— Цей чудовий колектив об’їздив усе Закарпаття, побував у сусідніх державах, — каже М. Гладнєва. — Брав участь у різних оглядах художньої самодіяльності: від районних і до обласних, де посідав призові місця та багато разів був відзначений грамотами і преміями.

Приємною була зустріч ветеранів з народним депутатом України Робертом Горватом. Цього народного обранця глибоко шанують.

Торік розпорядженням ною відзнакою Чопської міської ради нагороджено Марію Гладнєву і її заступницю Катерину Вересюк.

Отже, чопська ветеранська організація працює так, щоб приносити задоволення і користь кожній літній людині. За те і має високий авторитет.

Коментар

Голова Ради організації ветеранів України в Закарпатській області Ілля Гулянич:

— У нашій області набуто позитивний досвід співпраці ветеранських організацій з місцевими органами влади також в інших громадах. Зокрема, в Берегівській міській територіальній головою є Золтан Баб’як, Виноградівській міській ТГ — Степан Бочкай, Тячівській селищній ТГ — голова Іван Ковач, Кольчинській селищній ТГ — Микола Дуб, Полянській сільській ТГ — Іван Дрогобецький, Холмківській сільській ТГ — Тетяна Вачиля.

На сьогодні в області проводяться установчі збори (конференції) в первинних організаціях ОТГ новоутворених районів відповідно до адміністративної реформи в Україні. Й маємо констатувати, що, на жаль, у більшості новоутворених територіальних громад відсутні приміщення для роботи місцевих ветеранських організацій, не надається фінансова допомога на їх статутну діяльність згідно із чинним законодавством.

Нас особливо турбує той факт, що поки що відсутнє фінансування ветеранських організацій новоутворених районів, як це передбачено урядовою постановою № 156 від 14 лютого 2018 року.

Фото автора.