Основна проблема «Артеку», який створено на базі колишнього санаторію «Пуща-Озерна», — це боргові зобов’язання, які залишилися від ліквідованого санаторію.

Тільки у період 2016—2019 років дитячий табір заплатив дев’ять мільйонів гривень боргів. Водночас з урахуванням карантинних обмежень минулого року прибуток дитячого центру становив 330 тисяч гривень.

До того ж ухвалений у 2019 році інвестиційний проект з відновлення інфраструктури табору на 177 мільйонів гривень, розрахований до 2024-го, вже другий рік не фінансується.

Шляхи розв’язання цих та інших проблем «Артеку» народні депутати шукали під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

«В «Артеку» є певні проблеми у зв’язку з переїздом з Криму. На жаль, більшість співробітників залишилися там, і фактично «Артек» починає своє друге життя. Наше завдання — йому допомогти. Адже санаторій, на базі якого працює табір, має застарілу інфраструктуру. Наша мета — створити тут сучасну інфраструктуру для оздоровлення, виховання, навчання та відпочинку дітей», — розповів голова комітету Сергій Бабак.

Фінансові проблеми табору загострилися у період локдауну минулого року, коли «Артек» не працював, й тепер депутати намагаються пом’якшити вплив карантинних обмежень — минулих та можливих майбутніх.

«Минулого року у зв’язку з локдауном не було можливості продавати путівки. Тому депутати ініціювали рішення Верховної Ради компенсувати «Артеку» неотримані кошти, зокрема й на зарплату працівникам. У цьому році ми аналізуємо всі проблеми закладу, щоб допомогти цьому табору налагодити роботу і працювати. Щоб він розвивався та виховував таких щасливих дітей, яких ми сьогодні бачили — розумних та вільних», — додала голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

Депутати поспілкувалися з дітьми та подарували «Артеку» дрон, який придбали за спільні кошти парламентського комітету та Міністерства освіти.

Фото зі сторінки Сергія Колебошина у Фейсбуці.