Про порядок обслуговування цієї категорії громадян та інші питання роботи з клієнтами розповідає начальник Донецького обласного управління Ощадбанку Світлана Івенко (на знімку).

— Пані Світлано, роз’ясніть, як надалі обслуговуватимуться Ощадбанком ВПО — отримувачі пенсій, термін дії карток яких на цей час спливає?

— Зазначу, що останнім часом суттєвих змін до порядку обслуговування ВПО -отримувачів пенсій банк не запроваджував, окрім продовження строку дії карток. Так, на сьогодні дію карток для ВПО, строк яких закінчився з березня 2020 року по травень 2021 року, продовжено до 30 червня поточного року. Тобто, наші клієнти можуть користуватись картками без будь-яких обмежень, як і раніше. Але цю можливість передбачено лише для ВПО з картками Mastercard, Visa та НПС

«Простір», відкритих за тарифним пакетом «Мій рахунок для внутрішньо переміщених осіб». Дізнатись про свій тарифний пакет можна в контакт-центрі Ощадбанку за номером 0-800-210-800. Слід зазначити, що ідентифікація ВПО на період дії карантину та впродовж 30 днів з дня його скасування не потрібна згідно з рішенням Кабінету Міністрів України.

Деякі пенсіонери зараз звертаються до банку через не зарахування пенсійних виплат на карткові рахунки, хоча ми повідомили, що строк дії цих карток продовжено. Частіше за все це відбувається через застосування Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, згідно з яким уповноважені банки зобов’язані повідомляти Пенсійний фонд та органи соціального захисту про тих пенсіонерів чи отримувачів допомоги, за рахунками яких пенсія чи грошова допомога отримується за довіреністю або взагалі не отримується більше року. В цьому випадку одержувачі мають подати нову заяву до Пенсійного фонду або органів соціального захисту. Ощадбанк як уповноважений банк, зі свого боку, також повідомляє Пенсійний фонд та органи соціального захисту про невикористання картки впродовж року та не проведення видаткових операцій за нею, коли одержувач не розраховується карткою в торговельній мережі або не використовує онлайн-послуги — перекази з картки на картку, поповнення мобільного тощо. Для відновлення виплат у таких випадках потрібно звертатись не до банку, а до Пенсійного фонду чи органів соціального захисту.

— Ощадбанк традиційно сприймається на Донеччині як один із найбільш надійних і стабільно працюючих банків. Йому довіряють і надають перевагу клієнти для вирішення фінансових питань. Якими є результати діяльності Донецького обласного управління Ощадбанку за минулий рік? Які перші результати роботи з початку нинішнього?

— Дякую за такий відгук. Загальний результат роботи Донецького обласного управління Ощадбанку за 2020 рік, як і за попередні роки, позитивний. Забезпечення фінансової стабільності було і залишається стратегічним пріоритетом

Ощадбанку. Донецьке обласне управління стабільно посідає лідируючу позицію в регіоні серед десяти найбільших банків за обсягом прибутку. За 2020 рік досягнуто істотного зростання клієнтської ресурсної бази — з початку року приріст депозитного портфеля становить 50 %. За обсягом залучених ресурсів на Донеччині Ощадбанк посідає ІІ місце, за приростом клієнтської ресурсної бази — І місце. Також Ощадбанк продемонстрував найкращий результат серед банків по регіону з приросту кредитів у галузі сільського господарства і ІІ місце за приростом кредитів, наданих фізичним особам.

Початок 2021 року для Донецького обласного управління також був вдалим. Станом на 1 травня банк зберіг лідируючі позиції в регіоні і продовжує нарощувати клієнтську ресурсну базу та обсяг кредитного портфеля.

— Чи запроваджено нові програми пільгового кредитування, зокрема для осіб із числа ВПО та інших категорій клієнтів, які мають намір придбати житло?

— Існує кілька нових пільгових програм кредитування, зокрема для ВПО та інших клієнтів, що мають намір придбати житло. Громадянам України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, ми пропонуємо іпотечний кредит на таких умовах: максимальний строк користування кредитом — 30 років, процентна ставка — 12,99 %, мінімальний початковий внесок — 10 %, якщо сума кредиту до 1 млн гривень включно, та 20 %, якщо сума кредиту понад 1 млн гривень.

З метою підтримки працівників державного сектору, а саме працівників медичної сфери, Національної поліції України, сфери освіти, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, державних службовців, працівників патронажних служб та працівників НАБУ, діє спеціальна програма, за якою можна отримати іпотечний кредит із максимальним строком 10 років, процентною ставкою 9,99 % і мінімальним початковим внеском від 30 %.

Також діє програма, що реалізується урядом України за ініціативи Президента України, — «Доступна іпотека 7 %». Нею можуть скористатись громадяни України, які не мають у 100 % власності об’єктів житлової нерухомості, на дуже привабливих умовах: максимальний строк — 20 років, процентна ставка — 7 %, мінімальний початковий внесок — від 15 %.

— Які соціальні проекти реалізуються за участю Ощадбанку?

— Ощадбанк завжди активно співпрацює як із міжнародними організаціями, так і з державою з метою розвитку підприємництва в Україні. Минулого року стартувала урядова програма «Доступні кредити 5—7—9%», призначена для тих, хто хоче розпочати чи розширити власний бізнес. Тільки в рамках цієї програми в Донецькій області видано кредитів 80 підприємцям майже на 170 млн гривень. Також Ощадбанк кредитує підприємців під забезпечення державною гарантією, що спрощує вимоги до забезпечення та робить кредити більш доступними.

Щодо співпраці з міжнародними організаціями, то в нас є спільна програма з Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Це кредитування під 5 % для підприємств, які мають соціальний статус (спрямовують певну частину прибутку на благодійність, працевлаштовують людей з інвалідністю, ВПО чи пенсіонерів). Програму запроваджено в 2016 році. У Донецькій області у 2021 році видано три кредити на загальну суму 2,6 млн гривень.

— Як розвивається мережа відділень Ощадбанку, зокрема, у населених пунктах, наближених до лінії розмежування?

— Ощадбанк залишається єдиним банком в Українї, який впродовж усього часу бойових дій на сході країни забезпечує банківським обслуговуванням мешканців та внутрішньо переміщених осіб у населених пунктах, розташованих уздовж лінії розмежування, та на контрольних пунктах в’їзду-виїзду в Донецькій області.

Незважаючи на складну ситуацію в регіоні, Ощадбанк у Донецькій області має розгалужену мережу установ. На сьогодні функціонує 137 відділень, з них 21 — на лінії розмежування.

Впродовж останніх років поновлено роботу відділень у прифронтових містах та селищах міського типу: Світлодарську, Авдіївці, Мар’їнці, Зайцевому (КПВВ «Майорське»), на КПВВ «Новотроїцьке» та в Красногорівці. Крім того, у Волновасі працює віддалене робоче місце для обслуговування ВПО, а пересувний мобільний підрозділ Ощадбанку на базі КрАЗу курсує віддаленими куточками області відповідно до заяв органів місцевого самоврядування, задовольняючи потребу громадян у банківських послугах. Так, у 2021 році він вже здійснив майже 50 виїздів.

— Які плани Ощадбанку в Донецькій області на найближчий час?

— Перш за все, це збереження довіри вкладників. Наступне — нарощування темпів кредитування бізнесу. Також, після нещодавнього скасування мораторію, сподіваємось на відновлення іпотечного кредитування в Донецькій та Луганській областях, що дасть змогу місцевим мешканцям і вимушеним переселенцям уперше за сім років скористатись кредитом на придбання житла.

— Чи буде продовжуватись модернізація та відкриття нових відділень Ощадбанку цього року?

— Нещодавно ми відкрили мобільний підрозділ біля лінії розмежування у Красногорівці для забезпечення банківськими послугами людей, які не мали до них доступу. Жоден банк не був там присутній упродовж семи років, і лише Ощадбанк у 2018 році встановив там банкомат, а зараз відкрив відділення.

Щодо планів, то сьогодні тенденція полягає у дедалі активнішому переході на обслуговування в дистанційні канали, тобто онлайн. Усі можливі послуги мають бути під рукою у смартфоні чи ноутбуку, що сприятиме уникненню зайвих контактів, небезпечних під час пандемії.

Фото надано Світланою ІВЕНКО.