На знімку: лісівники і рятувальники після проведених практичних занять з протидії пожежам.

Після багатотижневих дощів і незвично холодних весняних місяців нарешті настало тепло. А це додало клопоту лісівникам. Бо ж до лісу йдуть відпочити й погуляти десятки родин з дітьми. Щоб не траплялося загорань, у Берегівському лісгоспі протипожежну безпеку тримають під пильним контролем.

За словами провідного інженера з охорони і захисту лісу Ярослава Пешпекі, запровадили системну роботу. Двічі на рік проводять практичні наради-заняття спільно з працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, усі 45 співробітників лісової охорони і пожежний сторож долучені до цієї роботи. Уклали угоди з фермерами і підприємцями, котрі надають техніку — трактори, бульдозери тощо. Умільці лісгоспу власними силами переобладнали водовоз ЗІЛ-131, до якого під’єднують шланги, і він стає такий самий надійний, як пожежний автомобіль. У селах створено пожежні дружини — і 188 осіб готові в будь-який момент стати на боротьбу з вогнем. Також у кожному лісництві обладнано пункти зосередження пожежного інвентарю. І постійно проводиться цілодобове чергування. Працюють рейдові бригади, вздовж доріг та поблизу місць відпочинку встановлено наглядну агітацію і шлагбауми на тих дорогах, які ведуть у лісонасадження.

— Перед початком протипожежного періоду, який розпочинається з настанням стійкої сухої сонячної погоди, проводиться роз’яснювальна робота з населенням, встановлюються білборди, панно тощо, — веде далі інженер Я. Пешпекі. — Тракторами ми проорали і продискували протипожежні смуги навколо лісу, обкошуємо місця відпочинку, аби відрізати можливість ймовірному вогню діставатися до лісових масивів. Ще разом із пожежниками періодично проводяться бесіди в громадах сіл.

Ці заходи покликані убезпечити лісові угіддя від вогню. Варто додати, що за останні роки великих пожеж вдавалося уникати. Директор лісгоспу Богдан Шойного каже, що суворий адміністративний контроль і вболівання кожного фахівця — передумова того, що вогняна стихія шкоди не завдасть.

Фото надано Ярославом Пешпекі.