Фотовиставку «Обличчя нових громад» розгорнув у Кропивницькому, в громадському просторі Krop: HUB, Український кризовий медіа-центр у рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) — «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

П’ятдесят п’ять світлин зафіксували миттєвості буденного життя людей у громадах, зокрема — Дмитрівської та Помічнянської громад Кіровоградської області — партнерів Програми DOBRE.

«Нам дуже приємно представляти громаду, яка може бути обличчям України, бути прикладом для інших, — сказав під час відкриття виставки голова Помічнянської міської територіальної громади Микола Антошик. — Кожне фото показує, як наша громада змінювалася. На світлинах — успішні люди. Наприклад, ветерани АТО, які створили спортивний комплекс, і сьогодні 100 жителів Помічної займаються дзюдо. Ми маємо баскетбольну команду, яка бере участь у всеукраїнських змаганнях, у нас створена молодіжна рада 4US, яка реалізує молодіжні проекти. Реформа з децентралізації — найуспішніша реформа, яка дає результат. Дуже шкодуємо, що не розпочали роботу з об’єднання раніше, напевне, ми б більше встигли зробити».

А голова Дмитрівської сільської територіальної громади Наталія Стиркуль відзначила, що участь у Програмі USAID DOBRE дала поштовх для розвитку громади і активізації людей: «У нас у кожному селі є осередки громадської активності, ми маємо сильну команду управлінців, у нас дружні фермери, виробники, лікарі, освітяни. На фото зображені жителі, які люблять свою землю, живуть і працюють на ній».

«Ми розпочали процеси децентралізації з 2015 року, переконували, вели діалог, — зауважила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської ОДА Вікторія Кулікова. — Кіровоградщина має громади, які успішно розвиваються, розуміють, як змінювати життя, їхню історію творять звичайні люди, фото яких ми побачили сьогодні на виставці. Серед таких — герої з Дмитрівської і Помічнянської громад, які не побоялися одними з перших об’єднатися і досягли успішних результатів».
Збирав світлини фотограф Владислав Содель.

Із Кропивницького фотовиставка «Обличчя нових громад» помандрує до Херсона.

На знімках: героїв своїх громад представляють Микола Антошик і Наталія Стиркуль.

Фото автора.