Під час відкриття офіційної резиденції Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Предстоятель Православної церкви України на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що так продовжилася давня традиція — ще 400 років тому після відновлення Єрусалимським патріархом Феофаном у Києві ієрархії Української православної церкви (6 жовтня 1621 року у братській Богоявленській церкві патріарх висвятив ігумена Михайлівського Золотоверхого монастиря Іова Борецького у сан київського митрополита, межигірського ігумена Ісайю Копинського — на перемишльського єпископа, а Мелетія Смотрицького — на полоцького архієпископа) митрополичим осідком і центром церковного життя був саме стародавній Михайлівський монастир.

Резиденція Предстоятеля ПЦУ розташована поруч із кафедральним собором, в одному зі старих корпусів монастиря.

«Так було і у давні часи, коли попередні київські митрополити жили та працювали біля Софії Київської у Митрополичому будинку, що нині є музейним закладом і пам’яткою палацової архітектури XVIII століття», — зазначає Блаженніший Епіфаній.

«З моменту створення митрополія не мала адміністративного приміщення, ми два роки змушені були тіснитися в будівлі Православної богословської академії. Тож почали ремонт одного з будинків Михайлівського монастиря, який був у напівзруйнованому стані», — додає глава ПЦУ.

Нинішня будівля резиденції була збудована у 1894 році, спочатку в ній розміщувався архі-єрейський хор монастиря, з 1919-го — Раднаргосп. Ремонтні та оздоблювальні роботи у будинку, де відтепер відбуватимуться засідання Священного Синоду, зустрічі з міжнародними делегаціями, тривали протягом двох років. Предстоятель ПЦУ наголосив, що відкриття Митрополичого будинку для автокефальної церкви — справді історична мить, адже це передусім — робочий простір, осередок для розбудови й зміцнення Церкви.

У резиденції, окрім кабінету митрополита, є дві робочі зали, приміщення прес-служби, робочі кабінети представників церковної адміністрації.

Митрополит Епіфаній наголосив, що реставрацією будівлі впродовж двох років опікувалася меценатка Світлана Мацола.

Перша робоча зустріч, яка відбулася в резиденції після її відкриття, — чергове засідання Священного Синоду ПЦУ, на якому було обговорено низку актуальних питань, зокрема відзначення 1033-річчя хрещення України-Русі 27—28 липня 2021 року. Синод прийняв рішення провести Дні пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, з огляду на карантинні обмеження, без традиційної хресної ходи та паломництва. Синод також звернувся до прихильників РПЦ в Україні із за-кликом зупинити розпалювання релігійної ворожнечі та поважати волевиявлення вірян, а також запросив керівництво Московського патріархату в Україні до конструктивного діалогу.

«Користуючись нагодою, Священний Синод вкотре закликає керівництво Московського патріархату в Україні не надіятися «на князів, на синів людських» (Псалом 145: 3), на проросійських політиків та їхні впливи, а визнати правду, по-
слідувати Томосу про автокефалію української Православної церкви і розпочати з нею конструктивний діалог», — зазначено в Заяві Священного Синоду.

Фото із сторінки у Фейсбуці Предстоятеля ПЦУ.