Під час прес-конференції.

Фото автора.


У «зеленій» садибі.

Фото В’ячеслава ВОРОНКОВА.

На Івано-Франківщині днями побував десант журналістів із різних видань країни. Уже вп’яте їх запросив один із лідерів розвитку «зеленого» туризму в регіоні Григорій Том’юк. Організували поїздку Гільдія власкорів Одеси, прес-центр Асоціації судновласників України, садиба «Еко Карпати» в містечку Кути.

Одразу після приїзду на Прикарпаття журналісти ознайомилися з історичним центром Івано-Франківська. Опісля зустрілися з головою облдержадміністрації Андрієм Бойчуком. Прес-секретар Асоціації судновласників Олександр Федоров розповів про мету приїзду — популяризацію Прикарпаття: не тільки туристичних принад, а й економічного потенціалу, налагодження співпраці між підприємницькими структурами.

«Прес-тур Карпатами відбувається для висвітлення реалізації указу Президента про розвиток Карпатського регіону, виконання програми Івано-Франківської ОДА з розвитку туризму, збереження природних та історичних пам’яток, традицій і культури Прикарпаття, а також задля відновлення співробітництва між Одеською та Івано-Франківською областями у сфері туризму й бізнесу», — акцентував увагу від імені Гільдії власкорів Одеської області Олександр Федоров.

Як прес-секретар Асоціації судновласників Олександр Федоров наголосив на можливостях обміну групами прикарпатських та одеських журналістів. А також розповів, що перед поїздкою мав зустріч із головою Одеської ОДА Сергієм Гриневецьким, котрий передав вітання очільнику Івано-Франківської ОДА Андрію Бойчуку.

Власний кореспондент газети «Голос України» в Одеській області та водночас позаштатний радник голови Одеської ОДА В’ячеслав Воронков також мав повноваження від керівника Одещини Сергія Гриневецького розповісти про перспективи співпраці.

«Одещина — багатий край із розвинутим промисловим та науковим потенціалом, — зазначив В’ячеслав Воронков. — Сергій Гриневецький наголошує на розвитку співробітництва між областями, адже такий досвід уже є. Ідеться насамперед про туристичне співробітництво, обмін ідеями, проектами щодо налагодження міцних економічних зв’язків між підприємцями. Івано-Франківщина має потужні можливості, вона багата продукцією рослинництва і тваринництва, надрами. Однак у регіоні є надлишок робочих рук, і цей потенціал з успіхом можна застосувати на Одещині. У культурній сфері маємо вже домовленість зі Спілкою художників про обмін виставками тощо».

Своєю чергою голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук акцентував увагу на потенціалі Одещини, адже має досвід роботи в цій області. Співпраця для Прикарпаття важлива і повинна мати системний характер. Це і можливість товарообміну, і обмін досвідом врядування. Керівник запевнив, що влада й органи місцевого самоврядування зацікавлені в розширенні економічних та культурних зв’язків.

Про прикарпатсько-одеський проект розповів глава громадської організації «Дзін Спейс» Алекс Федоров. Молодіжний табір під такою назвою базується від 2018 року в селі Кривопілля Верховинського району.

«Наш міжнародний молодіжний творчий еко-центр побудували волонтери, — наголосив Алекс. — Впроваджуємо освітні програми, екологічні проекти, пропагуємо здоровий спосіб життя, розвиток гармонійної особистості, талантів. За два роки в таборі побували понад дві тисячі молодих людей із кількох країн».

Власник садиби «Еко Карпати» Григорій Том’юк розповів про свій внесок у розвиток туризму в Косівському та Верховинському районах. Уже вчетверте приймає кореспондентів із різних ЗМІ. Робить акцент на пропагуванні малорозкручених туристичних принад краю. Це, приміром, купіль Святого Пантелеймона в Краснику, давнє скельне святилище Терношорська Лада в селі Снідавка Косівського району, ліжникарство Яворова, найвисокогірніша церква дорогою на вершину Піп Іван тощо.

«Від імені власників «зелених» садиб передаю вітання голові ОДА Андрію Бойчуку та запрошую відвідати наш багатий на принади край, пройтися не тільки відомими туристичними стежками, а й тими щоразу іншими невеликими музеями, на які щоразу багатшим стає наша Гуцульщина, — зауважив Григорій Том’юк. — Тож маємо що показати гостям, чим привабити туристів. А через представників мас-медіа маємо добру нагоду поширення інформації в усіх регіонах».

І справді, учасники прес-туру дізналися про перспективи авіатуризму в Карпатах та навіть політали над горами з ініціатором-подвижником Ігорем Табанюком, головою Коломийської громадської організації «Прикарпатська дитячо-юнацька спортивна асоціація малої авіації».

У Верховині гості почули про організацію «зеленого» туризму в садибі «У Ганнусі» та познайомилися з її власницею Марією Маківничук. Журналісти відвідали Меморіальний музей Петра Шекерика-Доникового, де ознайомилися з життєписом колишнього війта селища Жаб’є (нині Верховина) та автором роману «Дідо Иванчік».

Про перспективи розвитку регіону в рамках реформи децентралізації йшлося на прес-конференції у Верховинській РДА. Досвідом самоврядування поділилися в Космацькій та Кутській територіальних громадах.

Гості побували в НПП «Карпатський парк», де зустрілися з начальником наукового відділу Любомиром Держипільським. Далі — Космач, виїзд на мегаліти в присілку Завоєли, де виявлено написи, яким 35 тисяч років, та обсерваторія кам’яного століття. Окрім того, численні екскурсії, святкова ватра, зустріч із дідом Михайлом, хранителем Музею Довбуша в Космачі, та багато іншого. Гарна промоція Гуцульщини.

До всього — рафтинг Чорним Черемошем, примірювання гуцульського одягу-вбирі, коломийки, народні інструменти з королевою гір трембітою, запальні танці та дегустація місцевих страв. Усе, чим багатий Гуцульський край. Щоб гості донесли інформацію про ці принади до своєї аудиторії та сприяли зростанню туристичного потоку до Прикарпаття.

Івано-Франківська область.