Міністерство культури та інформаційної політики разом з керівниками низки обласних державних адміністрацій, головами міст Львова, Одеси, Чернігова і Тульчина, колективами національних заповідників закликають Верховну Раду невідкладно розглянути законопроекти про протидію хаотичній забудові історичних міст.

Ініціативу підтримали Кіровоградська, Хмельницька, Рівненська, Чернівецька, Запорізька, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Житомирська, Харківська, Дніпропетровська, Вінницька, Черкаська, Львівська, Закарпатська, Одеська, Полтавська ОДА, області-учасниці Дунайської стратегії програми ЄС, Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація сільських, селищних та об’єднаних громад України». А також Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», Національні історико-меморіальні заповідники «Поле Берестецької битви» та «Биківнянські могили», Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка», Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця», Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів Стародавній», Національні історико-культурні заповідники «Чигирин» та «Качанівка», Шевченківський національний заповідник та інші заповідники, музеї, Інститут археології НАНУ, Спілка археологів України.

Ініціатори звернення зазначають, що недосконалість у сфері охорони культурної спадщини призводить до руйнування і знищення унікальних історичних місць та пам’яток культури. «На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровані законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини (№ 4561) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини та порушення традиційного характеру середовища (№ 4562)», повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики. Законопроекти передбачають системний підхід до врегулювання питань збереження нерухомої спадщини. Зокрема, пропонується ввести кримінальну та посилити адміністративну відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини; значно підвищити штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури — для громадян від 850 — 1 700 грн до 17 000 — 170 000 грн, для посадовців — від 1 700 — 2 250 грн до 170 000 грн, за повторне порушення для фізичних осіб — 170 000 — 340 000 грн, для юридичних осіб — від 1 700 — 170 000 грн до 20 400 — 1 700 000 грн, за невиконання припису — від 850 — 1 700 грн до 1 700 000 грн, за повторне порушення для юросіб — 40 800 — 3 400 000 грн. Крім того, буде розширено коло осіб, які можуть складати протоколи за порушення, та зменшено кількість погоджень і дозвільних процедур з 25 до 6, що автоматично прибирає ризики зловживань.

Необхідно, зазначають у Міністерстві культури, створити відкритий реєстр нерухомої культурної спадщини та впровадити спеціальну систему державного контролю та нагляду у сфері охорони культурної спадщини. Запропоновані зміни до законодавства унеможливлюють хаотичну забудову та корупцію.