Сідней Тендлер, бразильський художник, щасливий, що здійснив свою давню мрію — побував на землі своїх предків у місті Могилів-Подільський.

Вони разом навчалися в одній зі шкіл Ріо-де-Жанейро. Нині митець проживає у Бельгії.

Батько Тендлера родом з Могилева-Подільського, а дід з родиною проживав в наддністрянському селі Яруга Могилів-Подільського району. Після того як до влади прийшли більшовики, Тендлери емігрували. Батькові Сіднея на той час було тільки сім років. Дуже часто Сідней мріяв побувати на землі своїх предків.

Ось і вся розгадка появи бразильця у місті над Дністром. Він гостював декілька днів, тоді як Посол Бразилії Нортон де Андраде Мелло Рапеста раніше повернувся до Києва.

Думав, їде у глухомань, а побачив ошатне містечко

Коли бразильське посольство в Україні очолив добрий товариш Сіднея, він звернувся до нього по допомогу. Нортон де Андраде Мелло Рапеста відповів коротко: «Приїжджай!». Дипломат знав емігрантську долю предків Сіднея.

Тендлер сів у Брюсселі на літак і прилетів до Києва. У вихідний день вони вирушили на автомобілі до Могилева на Дністрі. З ними був перекладач. Дипломат попередив міського голову Могилева-Подільського Геннадія Глухманюка про свій приїзд. Разом зі своїм заступником Михайлом Слободянюком показали гостям місто. Побували у районному краєзнавчому музеї, Центрі народної творчості, відвідали місцеву синагогу. Піднялися на пагорб, де могили на старому єврейському цвинтарі з написами на івриті.

У міській школі-гімназії № 1 провели відкритий урок англійською. Учні вручили гостям хліб-сіль на вишитому рушнику, а також передали путівник по Наддністрянському краю. Його підготували разом з учителями. Особливість у тому, що він двомовний, на українській і англійській мовах.

Тільки перед від’їздом гість зізнався господарям міста: думав, їде у глухий закуток, а побачив ошатне містечко, де його неймовірно вразили люди, з якими він зустрічався.

Сказав, що уперше перебуває в українській глибинці, тому не мав про це жодної уяви. Просив вибачити за такі думки. Бо насправді йому дуже сподобалося побачене і почуте. Вражень залишилося надзвичайно багато. Він щасливий, що вдалося здійснити таку поїздку. До речі, гість теж вразив господарів міста.

Батьки познайомилися в еміграції

Заступник міського голови Могилева-Подільського Михайло Слободянюк розповів «Голосу України» про те, що від деяких спогадів бразильця у нього забракло слів, щоб щось сказати у відповідь. Особливо коли йшлося про долю батьків-емігрантів Тендлера.

«Коли ми подорожували Дністром, Сідней уважно дивився на правий молдовський берег, — каже Михайло Слободянюк. — Раптом промовив: «Звідси родом моя мама, ось з цього села — Атаки».

Таку назву раніше мало селище, що навпроти Могилева на сусідньому березі, нині воно називається Отачі. До еміграції батьки не знали одне одного, бо виїжджали ще дітьми. Згодом зійшлися вже в Ріо-де-Жанейро.

За словами пана Михайла, гість постійно фотографував і робив ескізи, замальовки. Де б не був — на набережній річки, у міському парку, біля пам’ятника засновнику міста Єремії Могилі чи стели загиблим Героям АТО на Донбасі, надзвичайно ретельно все нотував. Уже наприкінці зустрічі повідомив, для чого йому потрібна така скрупульозність.

«Я повернувся в Україну»

Про розмову гостей у Центрі народної творчості розповіла автору публікації його директор Оксана Городинська. «Одразу відчувалося, що наш гість людина творча, — каже пані Оксана. — У кожному залі у нього виникали запитання. Найбільше цікавився витинанками, писанками і вишивкою. Наприклад, йому хотілося побільше дізнатися про техніку розпису писанок, так само, як і техніку виготовлення витинанок. Схоже, витинанки для нього були незвичними виробами. Бо надто скрупульозно роздивлявся наші роботи. Картини його менше цікавили, а ось писанки, витинанки... Його вразило таке мистецтво».

Митець занотував інформацію про те, що у Могилеві-Подільському у попередні роки відбувалися міжнародні фестивалі майстрів витинанок.

За словами Оксани Городинської, гість попросив підшукати для нього українську вишиванку. У подарунок отримав писанки з подільським орнаментом.

— Коли прощалися, Сідней Тендлер повідомив, що намалює серію картин на основі вражень від перебування у місті, — розповів заступник міського голови Михайло Слободянюк. — Запитав, чи допоможемо йому організувати виставку. Він навіть назву озвучив — «Я повернувся в Україну». Звичайно, допоможемо! Порадили, що найкращий для цього час — відзначення 30-ї річниці Незалежності нашої держави. Ця дата збігається з Днем нашого міста. А вишиванку для нього замовимо у котроїсь з майстринь.

Вінницька область.

Фото з сайту Могилів-Подільської міськради.