Володимир Лук'яненко.

Без поваги до регалій

Чинний генеральний директор Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання — дуже відома людина. Він двічі Герой, України і Соціалістичної Праці, почесний громадянин міста Суми і так далі — щоб перелічити всі титули та регалії, не вистачить пальців. І ось тепер його судять. Правоохоронці вважають, що Лук’яненко організував продаж готелю, який входить до структури Сумського машинобудівного об’єднання, за надто низьку ціну. Через це постраждали люди, бо їм могли більше спрямувати на виплату заборгованої зарплати. Тим часом багато сумчан переконані: якщо система виведе Володимира Матвійовича зі строю, машинобудівне об’єднання вже ніколи не відродиться. А воно — найбільший зарплатний боржник в Україні, і люди хочуть одержати свої кревні.

Саме це завдання — ліквідацію боргів із заробітної плати — Володимир Лук’яненко назвав основним, коли два роки тому повернувся до керма підприємства. Найбільшу в Україні заборгованість накопичив попередній генеральний директор машинобудівного об’єднання, котрому на той час не було і 50, а віддати людям гроші зобов’язався нинішній, якому незабаром виповниться 84. Може бути, ми так і не дізнаємось, що переможе — досвід чи молодість, бо у неоголошене змагання двох керівників за людську повагу втрутились правоохоронці.

Стадіон — так стадіон

Спрацювала правоохоронна система, як це нерідко у нас буває, неординарно. Попередній менеджмент віддав банкам у заставу все, що можна було віддати, — навіть найбільший у Сумах Палац культури та один з найкращих в Україні дитячих оздоровчих таборів. Нині ці об’єкти вже практично втрачені, але коли їх відчуження ще тільки починалося, ані прокурори, ані слідчі нічого не бачили. Коли ж нинішнє керівництво машинобудівного об’єднання вирішило продати частину готелю та з виручених коштів погасити трохи зарплатних боргів, одразу одержало реакцію від «органів»: генерального директора та приватного виконавця запідозрили в тому, що вони вступили у змову та реалізували об’єкт наближеній особі за заниженою ціною.

Не так давно державне підприємство «СЕТАМ» продало в Сумах стадіон «Ювілейний», який також належав машинобудівному об’єднанню. Ціна — лише 8,1 млн грн, і в об’єднанні вважають, що її занизили у сорок разів. Насамперед постраждали інтереси колишніх і нинішніх працівників машинобудівного підприємства, бо якби стадіон продали дорожче, їм могли б значно більше відшкодувати боргів із зарплати. Та на відміну від готелю, значної уваги правоохоронців ця ситуація не привернула. У машинобудівному об’єднанні її прокоментували як «фактично рейдерське захоплення активу».

Вітер дме з одного центру?

Складається враження, що найбільше підприємство Сумщини, на якому у кращі часи працювало 35 тисяч осіб, хочуть розтягти. Троє представників машинобудівного об’єднання провели прес-конференцію, під час якої цю версію тільки підтвердили. «Це загальноукраїнська практика — залучення правоохоронних органів до заволодіння активами підприємств, — вважає адвокат Денис Бугай. — І факти свідчать про системність цієї роботи та координацію дій з одного центру». Із якого центру конкретно, журналістам пообіцяли сказати пізніше.

За словами заступника директора з економічної безпеки підприємства Юрія Лаптура, «готель спотикання» раніше вже виставлявся «СЕТАМом» на торги. Восени 2019 року за нього просили
6 млн грн — принаймні такою була стартова ціна. А тепер не весь, а лише частину готелю продали за 19,5 млн грн — і ця сума вважається заниженою. Але ж світом «гуляє» коронавірус, через це прибутковість готельного бізнесу різко знизилась, і ціни на такі об’єкти впали.

Голова профспілки машинобудівників Владислав Соцков каже, що борги із заробітної плати з’явились в об’єднанні у 2017 році. Коли два роки тому на посаду генерального директора підприємства повернувся Володимир Лук’яненко, воно почало відроджуватися. Деякі цехи нині працюють у дві, а то й у три зміни. Із вересня 2020 року регулярно виплачується поточна зарплата і поступово зменшується сума заборгованої. Із понад 300 млн грн сукупний борг знизився до 200 млн грн.

Графік склали, але...

Кілька тижнів тому із Володимиром Лук’яненком зустрівся голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко. Останній починав трудовий шлях у машинобудівному об’єднанні, тому сприймає ситуацію, що там склалася, з особливим настроєм.

«Зараз підприємству дуже потрібні обігові кошти і замовлення», — вважає В. Федорченко.

Тим часом 20 млн грн застави для генерального директора — це вагомий «мінус» в обігових коштах підприємства. За словами вже згадуваного нами Юрія Лаптура, гроші ще не заплатили — такої вільної суми у машинобудівного об’єднання немає. Віддавати кошти із власної кишені генерального директора, якщо вони там навіть є, неправильно. Тож розмір застави оскаржили в апеляційній інстанції і сподіваються, що інший суд прийме інше рішення.

Ю. Лаптур поінформував, що в об’єднання з’явився інвестор, котрий може спрямувати 195 млн грн на погашення боргів із зарплати. Але чи не передумає він після ажіотажу, що здійнявся після «неправильного» продажу готелю?

З ініціативи Сумської облради в об’єднанні розробили графік погашення машинобудівникам заборгованої зарплати. У списку — понад 4,4 тисячі працівників, з яких понад 800 колишніх. Із травня по грудень цього року запланували виплатити гроші всім, кому завинили менше 20 тис. грн. Решті пообіцяли віддати зароблене у першому півріччі наступного року. Але чи реалізуються ці плани, якщо тиск на машинобудівне об’єднання не припиниться? Станом на сьогодні виплата боргів із зарплати припинилася, бо рахунки підприємства, з яких знімали ці гроші, заарештували.

Фото з доступних джерел.