На сесії Рівненської обласної ради 2 червня під головуванням голови облради Сергія Кондрачука депутати заступилися за пенсіонерів, прийнявши звернення до Кабінету Міністрів України, в якому просять скасувати зміни в організації виплати та доставки пенсії і грошової допомоги. Це звернення, підготовлене депутатом Русланом Потапчуком, підтримали 60 депутатів із 64 обраних.

Кабінетом Міністрів України 29 березня 2021 року прийнято постанову № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України».

Відповідно до постанови, пенсіонери для того, щоб отримати пенсію, повинні відкривати рахунки в банку.

У зверненні до Кабінету Міністрів України депутати Рівненської обласної ради просять переглянути постанову та скасувати положення, яким передбачається введення механізму виплати пенсій переважно через поточні рахунки уповноважених банків. Про це їх просять пенсіонери Рівненщини під час прийомів, особистих зустрічей, у листах.

«Нині пенсіонери отримують пенсії через відділення «Укрпошти», які є в більшості населених пунктів. Однак у разі введення в дію вказаних положень постанови Кабміну люди старшого віку зіткнуться з багатьма проблемами. Зокрема, їм потрібно буде щоразу шукати робочий банкомат потрібного банку, мережа яких не надто розвинена, освоювати непрості для них процедури зняття коштів із рахунку. Адже в селах не завжди є банківський термінал та можливість оплати карткою.

Тому пенсіонери, які проживають у селах, будуть змушені їхати в місто, щоб отримати свою невелику пенсію, витрачаючи на проїзд досить значні для них кошти. В умовах поширення коронавірусної інфекції це може стати фактором зараження хворобою COVID-19 людей, які входять до групи ризику внаслідок свого віку та наявності хронічних захворювань.

При цьому слід врахувати, що люди похилого віку є найчисленнішою категорією серед постраждалих від телефонного шахрайства. А відкриття рахунків усім пенсіонерам та зарахування на них пенсій і допомог лише збільшать ризики для людей старшого віку стати жертвами телефонних шахраїв», — йдеться у зверненні Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів.

Урядовцям треба вникати в реалії життя, перш ніж приймати подібні постанови. Така думка більшості пенсіонерів, яку через звернення спробували донести до Кабміну депутати Рівненської обласної ради.

Рівне.

***
Кабінет Міністрів, як сказано у повідомленні прес-служби національного поштового оператора ПАТ «Укрпошта», «...скасував обов’язкове переведення виплати пенсії та соціальної допомоги на карткові рахунки від вересня, як це раніше було закріплено в постанові № 277 від 29 березня 2021 року. Поточний порядок доставлення пенсій, субсидій та соціальних допомог через «Укрпошту» буде збережено щонайменше до 1 січня 2023 року».

Причиною називають неготовність банківської інфраструктури та систематичне закриття банківських відділень — 13 мільйонів українців, з яких 3,5 мільйона — пенсіонери, не мають можливості користуватися банківськими послугами.

Водночас наголошується, що «Укрпошта» покриває 100 відсотків населених пунктів і може надати, зокрема, й фінансові послуги всім без винятку українцям.

Вл. інф.