Аліна Свідерська (на знімку) — генеральний директор компанії Scatec в Україні. Народилась у Запоріжжі. Випускниця Києво-Могилянської академії та Університету Кембридж (Велика Британія), має десятирічний досвід роботи в енергетиці. Була радницею міністра економіки Кабінету Міністрів України та активно долучалась до реформ. Аліна — член організації «Професійний уряд», співзасновниця громадської організації EasyBusiness, в якій займалася розробленням та координацією ініціатив з дерегуляції української економіки, та організації Clean Energy Lab. На волонтерських засадах опікується освітніми та благодійними проектами в рамках Кембриджської спільноти України.

— Пані Аліно, ви керівник нового покоління, обіймаєте високу посаду у престижній міжнародній компанії, виявляєте активну політичну позицію. Однак, коли постав вибір між мандатом народного депутата України та керівництвом проектами з розвитку відновлювальних джерел енергії, ви обрали останнє. Чому?

— Вибір піти в політику постав переді мною навесні 2019 року, на що я погодилась, розуміючи, що маю повний ціннісний збіг із партією «Голос» й мені хотілося долучитись до нових політичних змін. Під час парламентських виборів 2019 року не вистачило одного місця, щоб я стала парламентарієм, тому я продовжила звичайне життя та почала роботу у норвезькій компанії Scatec. Робота мені дуже сподобалась, компанія має істотний вплив на розвиток ринку електроенергетики та, найважливіше, впроваджує багато чудових соціальних проектів. Це не просто робота для заробітку грошей, це щось більше — це реальна турбота про людей в команді та на проектах, про покращення екологічної ситуації в країні та навіть залучення до позитивних регуляторних змін.

Улітку 2020-го можливість потрапити в парламент до мене знову повернулась, оскільки звільнилось одне місце, але на той час я вже майже рік працювала у компанії Scatec, з якою зрослась ціннісно і професійно. Мені хотілось рости і розвиватись разом із компанією й надалі, отримуючи більше практичного досвіду. Думаю, що позитивний внесок від моєї діяльності у компанії, звичайно, непорівнюваний, але й не менший, ніж якщо я б долучилась повністю до політичної роботи. В бізнесі, особливо у сфері чистої енергетики, частіше є відчуття корисності та ефективності. В той час як політика — це дуже складна справа, до якої треба готуватись професійно, психологічно і фінансово.

Думаю, що я саме тепер на правильному шляху такої підготовки.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про Scatec в Україні.

— Компанія Scatec — провідний виробник відновлюваної енергії, що постачає доступну та чисту енергію по всьому світу. Ми будуємо та експлуатуємо сонячні, вітрові, гідроелектростанції та системи для зберігання енергії в 20 країнах. Головний офіс розташовано в столиці Норвегії, Осло. Scatec працює в Україні з 2017 року. Наші сонячні електростанції і в експлуатації, і в стадії будівництва розташовані у трьох областях — Київській, Черкаській та Миколаївській. Потужність в Україні становить 133 МВт, а 53 тис. домогосподарств уже отримують вироблену електроенергію. Чиста електроенергія є життєво важливою для економічного зростання і добробуту людей, тож ми прагнемо збільшити доступ до відновлюваної електроенергії на ринках, що розвиваються.

— Яка загальна сума інвестицій, вкладених компанією в зелену енергетику України?

— Загальна вартість проектів Scatec в Україні — 348 млн євро (орієнтовно 11,6 млрд грн). За 2019 рік, наприклад, сума сплачених нами податків становила понад 400 млн грн. А також щороку компанія виділяє кошти для розвитку громад у містах та селах, поряд з якими працюють сонячні електростанції Scatec. В Україні вже було виділено понад 16,5 млн грн на соціальні проекти розвитку громад у трьох областях. Соціальні проекти, що реалізуються компанією Scatec в Україні, розроблені з розумінням довгострокової перспективи, щоб створити соціальну та економічну стійкість у громадах.

— З якими складнощами довелося зіткнутися при будівництві об’єктів Scatec і як унеможливити перепони у майбутньому?

— Я думаю, найбільшим викликом для нас є бюрократія, громіздкий процес прийняття рішень і нечітке розмежування компетенції між урядовими відомствами. Наявна система підготовки і прийняття документів гальмує покращення інвестиційного клімату в країні.

— Тобто, законодавцеві потрібно удосконалити конкретні законодавчі акти, які позитивно вплинуть на процеси іноземних інвестицій?

— Так, умовою залучення більшого іноземного капіталу є створення надійнішого законодавства і судової системи. Відсутність в Україні прозорості та передбачуваних відносин між національним урядом та іноземним бізнесом відлякує потенційних інвесторів. Корупція чинить величезний вплив на формування несприятливого інвестиційного клімату. І навпаки — надійна і стабільна правова система дає критичну для сфери відновлюваних джерел енергії передбачуваність. Вона створює необхідний для інвесторів комфорт щодо політичних ризиків і ризиків країни.

— При будівництві СЕС компанія укладає договори на співпрацю з місцевими громадами. Які питання домінують у цих документах?

— Для забезпечення прозорості процесу вибору соціальних проектів ми запрошуємо усіх зацікавлених представників місцевих громад на відкриті громадські слухання. Проекти, які набирають найбільшу кількість голосів на громадському слуханні та підтримуються міською радою, входять до майбутнього меморандуму про співпрацю. Чотири напрями, на яких ми фокусуємось, це медицина, освіта, лідерство та інфраструктура. Серед успішних проектів для створення потенціалу громад та тих ініціатив, що мають довгострокову перспективу розвитку, варто виділити відновлення водопостачання у Черкаській області. У місті Кам’янка ми відновили водонапірну вежу, яка була в аварійному стані. У селі Рацеве Чигиринського району також відремонтували систему подачі води. За нашої фінансової підтримки почали працювати гурток робототехніки та курси англійської мови при Кам’янському ліцеї № 1. У рамках концепції Smart City студенти готують свої робототехнічні проекти для міських підприємств.

— Символом успішних відносин між ОТГ та Scatec стала одна з найдовших алей сакур, висаджена у Кам’янці за кошти інвестора...

— Так, сакури уже стали частинкою спільної історії Кам’янки та компанії Scatec. У травні 2019 року, за підтримки нашої компанії, було висаджено Алею Дружби міст України, що є своєрідною компенсацією необхідності вирубки дерев під час будівництва місцевої сонячної електростанції. До речі, нещодавно кам’янчани запропонували провести перший онлайн-фестиваль хореографічного мистецтва «У цвіті сакури танцює вишиванка», або, як його ще називають, #СакураFEST, який, зі свого боку, ми з радістю погодилися підтримати фінансово. Для Scatec вагому роль відіграє підтримка соціальних проектів та місцевих ініціатив наших громад. Адже ми прагнемо не лише популяризувати та наголосити на важливості відновлюваної енергетики на світовому рівні, а й власним прикладом показати, що локальні покращення формують глобальні зміни.

— Яка перспектива Scatec у нашій країні і загалом, на ваш погляд, розвитку національних відновлювальних джерел енергії?

— У березні Scatec оголосив про свою глобальну мету зростання на 2025 рік — 15 ГВт потужності та інвестиції в 100 млрд норвезьких крон. Ціль підтримується нашими успішними показниками сильного зростання. В Україні Scatec планує запуск проектів у Чигирині на Черкащині та у Прогресівці Миколаївської області вже цього літа.

Для Scatec важливим поруч з амбіційними цілями є і поступовий, сталий розвиток. Він інтегрований у всі наші робочі процеси. Відновлювана енергетика є сприятливою для клімату, але наші стандарти охоплюють набагато більше — від збереження біорізноманіття локально до глобальних кліматичних цілей — як от нульові викиди CO2 до 2050 року. Вірю, що в Україні активно розвиватиметься галузь зеленої енергетики — задля економічного зростання, енергонезалежності та чистого довкілля.

— Дякую, пані Аліно, за вичерпні відповіді. Хай здійснюються ваші проекти і задуми!

— Навзаєм!

Інтерв’ю провела Лідія ЛІСОВА.

Фото надано компанією Scatec.