Верховний Суд відмовився розглядати позов почесного патріарха Філарета про визнання недійсним Об’єднавчого Собору українських православних церков, на якому 15 грудня 2018 р. була створена Православна Церква України та обрано її предстоятеля митрополита Епіфанія.

«Рішення, що прийняті статутними органами релігійного об`єднання у межах своїх повноважень, є виключно внутрішньою діяльністю релігійної організації. Втручання органів державної влади у здійснювану в межах закону діяльність релігійної організації чи релігійного об’єднання, не допускається», — зазначено в рішенні Верховного Суду, яке заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря) назвав важливим.

Верховний Суд також дійшов висновку: «Спори щодо оскарження рішення найвищого органу влади церкви не підлягають вирішенню в національних судах».

«Суд остаточно поставив крапку в численних намаганнях колишнього предстоятеля УПЦ КП оскаржити рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р., який було скликано ним особисто разом з Архієрейським Собором УПЦ КП у Малій Софії. На якому він головував, рішення якого разом з Президією Собору першим підписав. А потім вирішив, що це все «було ситуативно», — наголосив архієпископ Євстратій.

Нагадаємо, що в ході Собору патріарх Філарет підписав рішення про ліквідацію УПЦ Київського патріархату. На початку січня 2019-го новостворена ПЦУ отримала Томос про автокефалію, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм. У травні Філарет виступив із заявою, що УПЦ КП продовжує існувати, а він залишається чинним її главою. У серпні 2020 р. Філарет звернувся до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення Помісного Собору та скасування реєстрації Православної Церкви України.