Під час консультацій Тристоронньої контактної групи, що відбулися у середу у форматі відеоконференції, очільник української делегації Леонід Кравчук закликав звільнити чотирьох громадян України, яких утримує окупаційна влада в ОРДЛО та які перебувають у важкому стані. Про це повідомляється на офіційній сторінці української делегації для участі у ТКГ у Фейсбуці. Також, посилаючись на гуманітарне право, Кравчук закликав російську сторону розблокувати роботу КПВВ зі свого боку, з огляду на початок періоду відпусток та шкільних канікул.

Під час засідання українська сторона запропонувала повернутися до повного та всеосяжного режиму припинення вогню, узгодити план розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування та створити безпечні умови для належного функціонування об’єктів, що забезпечують потреби цивільного населення.

«Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, та вживає всіх необхідних для цього заходів. На жаль, наші пропозиції та ініціативи поки що не зустрічають належної реакції російської сторони», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що українська сторона зосереджує зусилля на реалізації дотримання режиму припинення вогню та вдосконалення координаційного механізму його забезпечення, наполягає на безперешкодному доступі міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб тощо.

Також наголошується на важливості якнайшвидшого створення міжнародної групи експертів у тристоронньому форматі Україна — Росія — ОБСЄ для оцінювання екологічних ризиків від неконтрольованого затоплення шахт на тимчасово окупованих територіях.