Хоча офіційні документи від власника до селищної ради ще не надходили, від громадських активістів почали лунати заклики проти. Останні вилились на сторінки місцевої друкованої преси, у соціальні мережі.

Для розуміння думки громадян, з’ясування можливості та технологій майбутньої роботи і впливу підприємства на здоров’я та екологію місцевою владою були ініційовані обговорення ситуації у формі громадських слухань. Зазначимо, що вони не відбувалися у рамках оцінки впливу на довкілля, а були ознайомчими.

Подію прокоментувала Аліна Мироновська, депутат Миропільської селищної ради від 7-го округу:

«Громадські слухання в цьому випадку призначені не для того, щоб приймати якесь рішення, а для з’ясування думки громади з приводу саме такої можливої планованої діяльності. Саме у форматі громадських слухань, а не обговорень та ініціатив. Бо тільки під час громадських слухань ми зможемо зафіксувати все у протокольній формі. Не всі мешканці громади сприймають такий формат діалогу як нормальний, але селищна рада справді хоче втілити діалоги з громадою у практику, тому що це є ознакою демократичного суспільства. Потрібно з людьми спілкуватися. З питання сміттєпереробки немає розуміння з певними активістами, які наполягають, що в результаті обговорення має бути прийняте рішення. Це не зовсім так. Це — режим діалогу для з’ясування кола питань, що турбують мешканців. А протокольна форма в слуханнях дає змогу зафіксувати ці питання та вживати заходів відповідно до наданих раді повноважень. Є перелік запитань у громади, і ми звертатимемося до органів екології, до власника території, ставитимемо запитання, які турбують громаду, і, відповідно, отримуватимемо відповіді. Зазначу, що ці слухання призначені не в рамках ОТГ, а винятково в межах Мирополя. Бо є певне розуміння, що питання, яке турбує миропільчан, котрі мешкають тут в безпосередній близькості, не дуже непокоїть інші сім сіл, які входять до складу ОТГ.

Нині — це факт — ми вже потопаємо в смітті. Ми по змозі ліквідовуємо стихійні сміттєзвалища. У 7-му окрузі є два населені пункти, жителі яких самостійно організовуються для прибирання. Вивозимо відходи на полігон у Мирополі, але сміття з цього полігона також «розлітається» по прилеглих до полігона помешканнях. Питання сміття вирішувати потрібно, шукаючи конструктив. Будь-яка діяльність має свої плюси та мінуси, і тільки шляхом тверезого та конструктивного діалогу можна вирішувати такі питання з користю для громади».

На громадські слухання завітали жителі Мирополя, які виявили бажання і зареєструвалися, також приїхали екологи з Житомира, представники підприємства, преса та поліція. На мальовничій галявині за селищною радою не було де яблуку впасти. Люди жартували, що стільки на концерт не приходить.

Збори відкрила голова селищної ради Світлана Власюк. Було обрано голову, секретаря, лічильну комісію та встановлено регламент. Емоції вирували. Надали слово власнику біоенергетичного комплексу, який на території колишнього силікатного заводу планує проводити господарську діяльність. Він підтвердив, що планує здійснювати переробку ТПВ, про що заздалегідь та відкрито попередив місцеву владу. Також разом з ним була проведена екскурсія із зацікавленими миропільчанами на схоже підприємство в сусідню область для ознайомлення з його роботою.

Для відповідей на основні запитання стосовно доцільності роботи підприємства, екологічних ризиків, які відходи перероблятимуться і як, їх вплив на екологію та здоров’я приїхав екологічний аудитор Олександр Ведмідь. Жителі поставили під сумнів його особу, тому екологу довелося показувати електронний варіант свого посвідчення, назвати свою організацію та уточнити, як його можна знайти у Фейсбуці. Він розповів, що в Україні є Закон «Про оцінку впливу на довкілля», відповідно до якого планована діяльність, яка належить до екологонебезпечної, потребує обов’язкового проведення процедури оцінки впливу на довкілля. У цьому випадку діяльність майбутнього підприємства підпадає під другу категорію, тому, відповідно до закону, екологами-аудиторами підготовлено повідомлення про плановану діяльність. Воно буде оприлюднене на сайті Міністерства захисту довкілля, у двох засобах масової інформації та на дошці оголошень селищної ради. Нині збираються необхідні матеріали і розглядаються всі можливі екологічно безпечні технології та запитання щодо діяльності згаданого підприємства. Далі еколог почав зачитувати присутнім проект оголошення про плановану діяльність і відповідати на запитання громади — зокрема, куди діватимуть пластик (кришечки, пластикові пляшки, шприци тощо). Однак його виступ перебили і надалі слова він не отримав.

Виступи миропільчан вирізнялися емоціями. Петро Шевчук зауважив, що жителям не надали техніко-економічного обґрунтування при всіх розкладах та майбутніх так званих перевагах. Промовці говорили про близькі ґрунтові води на території майбутнього підприємства; повторювалась думка про відсутність документів; прозвучало зауваження про ймовірну велику кількість переробки ТПВ і що стільки сміття Миропіль не має. Головуючий ознайомив присутніх із думкою футбольної команди, яка виступає проти побудови підприємства, зачитував статті з друкованих видань та пости з соцмереж. Одночасно не з трибуни говорилось про поганий стан каналізації, прямі викиди у річку Случ. Люди перепитували одне в одного про утилізацію пластику та інших відходів. Також прозвучала пропозиція почати роздільно збирати сміття.

Думка громади була негативною, однак своє слово не сказали фахівці. Адже ще не оприлюднена оцінка впливу планованої діяльності підприємства на довкілля. Що скажуть екологи? Будемо стежити за подіями.

Продовжити тему накопичення сміття, кількість якого в Україні, за підрахунками вчених, вже перевищує площу Данії, хочеться нещодавніми подіями в Брусилові. В травні під час обробки знімків із супутника представники Національного центру управління та випробувань космічних засобів виявили незаконне сміттєзвалище площею понад три гектари на території Брусилівської селищної ради. Загальний розмір збитків від такої діяльності становить 3 мільйони 762 тисячі гривень.

Одночасно бердичівлянин Олексій Побережний на засіданні постійної депутатської комісії з гуманітарних питань ініціював внесення рекомендації щодо початку процесу роздільного збору сміття у Бердичеві. Про це він днями написав на своїй сторінці у Фейсбуці. У коментарях до посту прозвучала думка, що потрібно мати логістику закритого циклу поводження з відходами та будувати відповідні підприємства з переробки ТПВ.

Додамо, що в Житомирській міській громаді оголосили про побудову до 2022 року сучасного сміттєпереробного заводу з двома лініями: сортування та компостування.

Миропіль Житомирської області.

Фото автора.