Перший гол у Глазго було забито в суто британському стилі — у високому стрибку ударом головою. І зробив це гравець з ім’ям, популярним на Островах. Надто в Ірландії та Англії. Але то був чех — 25-річний форвард Патрік Шик (на знімку з призом найкращому гравцю матчу).

А потім нападник німецького «Баєра» (за 10 хвилин, уже в другому таймі) подарував справжній шедевр. Шик блискуче зорієнтувався. Він побачив, що досвідчений воротар господарів (36-річний Девід Маршалл) повівся, мов початківець, і вийшов далеко з воріт. Чеський Патрік пробив майже з центра поля і влучив у ціль. Фантастика!

Цих двох забитих м’ячів вистачило чехам для стартової перемоги.

***

Невтішний результат для Польщі, котра мала проблеми в обороні. Та й не змогла достатньою мірою забезпечити передачами свого лідера Левандовського. А поворотним моментом виявилося вилучення Кригов’яка, котре зруйнувало атакувальні плани поляків. Перед наступною зустріччю зі збірною Іспанії на Польщу чекає велика робота над помилками.

Щодо збірної Словаччини, то вона здобула цілком заслужену перемогу. Це для неї лише друга звитяга у фінальних турнірах Євро.

Словаки просто блискуче провели перший тайм і правильно зуміли сприйняти гол Лінетта. Червона картка Кригов’яка, безумовно, допомогла команді, але в будь-якому разі початок — відмінний.

***

Матч іспанців і шведів став першим на турнірі, котрий завершився без забитих м’ячів.

Як і очікувалося, перевага була у господарів, але хороших моментів у них було не так багато, а у «жовто-синіх» у воротах був надійний Ульсен. Шведи дуже компактно зіграли в обороні, дорожили м’ячем, коли вдавалося його відвоювати, і навіть створили кілька нагод для взяття воріт. Так, скандинави м’ячем володіли рідко, але у всіх інших аспектах були на висоті.

Тренер збірної Іспанії Луїс Енріке:

«Така нічия — це поганий результат, і мені шкода гравців і вболівальників, бо ми повинні були перемогти. Наше головне завдання — створювати гольові моменти, і ми це робили, але не змогли реалізувати їх.

Ми зустрічалися з командою, яка вирішила відсиджуватися в обороні, роблячи ставку винятково на далекі закидання м’яча. Однак я маю визнати, що Швеція могла і виграти. Нічия залишила гіркі відчуття».

Фото uefa.com