Захист цього стажування включав два етапи. Під час першого — теоретичного — оцінювалися з урахуванням попереднього вивчення звітних матеріалів стажування доповіді здобувачів та здобувачок вищої освіти, а також їхні відповіді на поставлені теоретичні запитання. Другий етап — практичний, відбувався у формі поліцейського квесту на території Донецького ДУВС за адресою: м. Маріуполь, пр. Луніна, 89.

Поліцейський квест — це лабіринти завдань, що їх вирішує майбутній професіонал.

За сценарієм поліцейського квесту, курсанти та курсантки виконували роль слідчого/слідчої. Відповідно до розгорнутих навчальних фабул вчинених кримінальних правопорушень, майбутнім слідчим на 18 заздалегідь створених імітованих місцях події необхідно було провести слідчу (розшукову) дію — огляд місця події, за результатами якої скласти відповідний документ.

Після виконання вказаного завдання курсанти та курсантки мали приступати до виконання наступних практичних завдань, які полягали у перевірці здатності останніх планувати проведення окремих слідчих (розшукових) дій та досудового розслідування в цілому.

Для оцінювання теоретичних та практичних знань в університеті було створено комісію, до складу якої увійшли науково-педагогічні працівники Донецького ДУВС та представники практичних підрозділів. Серед них — викладач кафедри кримінального процесу та криміналістики факультету № 1 капітан поліції Андрій Крушеницький, завідувач кафедри кримінального права та кримінології Андрій Данилевський, заступник начальника слідчого управління ГУНП у Донецькій області підполковник поліції Олена Продун.

Курсанти та курсантки продемонстрували не лише відмінні знання теорії, а й практичні навички, здобуті під час проходження стажування в органах досудового розслідування. Ці здобутки високо відзначили і члени комісії, і практичні працівники, які надавали допомогу майбутнім слідчим.