На знімку: під час розвантаження в Краматорську гуманітарного вантажу, що прибув у рамках міжнародної стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід».

Вантаж призначено для мешканців населених пунктів, наближених до лінії розмежування, та для 8 цивільних і військових закладів охорони здоров’я, розташованих переважно в зоні проведення ООС. Серед них, зокрема, перинатальні центри та міські клінічні лікарні міст Краматорськ, Мирноград та Торецьк, Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня, Військово-медичний клінічний центр Східного регіону, Військово-медичний клінічний центр Північного регіону.

Проектом також заплановано переобладнання травматологічного та інфекційного відділень у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону та операційних у Військово-медичному клінічному центрі Східного регіону.

До складу гуманітарного вантажу увійшли багатофункціональні ліжка з матрацами, медичні меблі, операційні та пологові столи, операційні лампи, кувези (прилади для підтримання життєво важливих параметрів мікроклімату при виходжуванні недоношених малюків), відкриті реанімаційні системи для немовлят, медичний одяг та медичне приладдя тощо.

Міжнародна стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід» — це багатопрофільна та різнопланова програма цілеспрямованих дій щодо надання цільової допомоги медичним закладам і мирному населенню Донецької та Луганської областей, а також інших регіонів України. Гуманітарний проект було започатковано за ініціативою та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва у 2018 році, коли він очолив командування Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. Минулого року проект «Допомога Схід» був ухвалений Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком.

Проект охопив своєю роботою 40 медичних закладів — і військових, і цивільних, — переважна більшість яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення на суму понад 26 мільйонів гривень.

У 2021 році 10 медичних закладів у зоні ООС і в інших регіонах України отримали допомогу в рамках роботи проекту на суму понад 6,5 мільйона гривень. Серед них — Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», військово-медичні клінічні центри Східного, Західного, Північного та Південного регіонів, Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», 65-й військовий мобільний госпіталь у місті Часів Яр, міські клінічні лікарні у містах Торецьк та Селидове, які розташовані у районі проведення ООС, Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня.

Медичні заклади отримали різноманітне медичне обладнання, багатофункціональні ліжка з матрацами, медичні меблі, сучасні мікроскопи, операційні столи, наркозно-дихальний апарат, кувези, мобільний рентгенапарат з с-аркою, медичні витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, ортези, одноразовий медичний одяг, одноразові набори для проведення хірургічних втручань, набори для передопераційної підготовки та промивки ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих.

У рамках роботи проекту вантажі доправлено в Україну із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП), президент і голова ради якої — Леонід Костюченко. Важливу підтримку в реалізації проекту надали народний депутат України Максим Єфімов, міський голова Краматорська Олександр Гончаренко, директор Благодійного фонду Максима Єфімова «Наш Краматорськ» Олександр Шевченко, голова правління БО «Проект Варнави» Володимир Любовецький.

Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв під час передачі гуманітарного вантажу на Донбас зазначив:

«Це майно вже незабаром буде розподілено між військовими госпіталями та цивільними закладами охорони здоров’я, що розташовані в населених пунктах, наближених до лінії розмежування в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Гуманітарну допомогу отримають перинатальні центри та міські клінічні лікарні Краматорська, Мирнограда та Торецька на Донеччині, Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня, а також військово-медичні клінічні центри Східного та Північного регіонів.

Нове медичне обладнання допоможе максимально полегшити й пришвидшити лікування та реабілітацію пацієнтів. Особливо тих, хто відновлюється після тяжких захворювань, травм чи складних операцій.

Усе обладнання сучасне, має високі технічні характеристики, що відіграє величезну роль у боротьбі за життя і здоров’я дітей. Крім того, воно допоможе лікарям впроваджувати нові методи діагностики та лікування, а також надавати медичну допомогу юним жителям регіону на більш високому рівні».

Пані Діана Дольс, віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), наголосила:

«Вкотре радію результатам роботи проекту «Допомога Схід»: два автопотяги, які прибули до Краматорська, привезли чимало важливої допомоги лікарням зони ООС і військовим госпіталям.

У зв’язку з пандемією COVID-19 та необхідністю екіпірування інфекційних відділень багатофункціональними ліжками ми продовжуємо переобладнувати палати інфекційних відділень військових госпіталів: нещодавно допомогли Дніпровському, Київському та Одеському госпіталям, a тепер значну партію ліжок отримає Харківський військовий госпіталь. 72 багатофункціональні електричні ліжка слугуватимуть переобладнанню його інфекційного та травматологічного відділень. A в Дніпровському військовому госпіталі цього разу буде осучаснено операційні зали операційними столами та безтіньовими лампами.

Істотну допомогу отримають і пологові будинки Донеччини (Мирноград, Краматорськ, Торецьк) та Дніпропетровська обласна дитяча лікарня, а також лікарні Краматорська та мешканці прифронтових зон.

Із задоволенням беру участь у проекті «Допомога Схід», який відзначається своєю структурованістю, злагодженістю роботи нашої команди та, як наслідок, гарними реалізованими проектами. Дякую за співпрацю Командуванню ОС ЗСУ і нашим надійним перевізникам АсМАП. І, звісно, не зупиняємося!

Уже готується до виходу 20-тонник допомоги для Київського військового госпіталя. Продовжуємо опрацьовувати й інші запити лікарень прифронтової зони та військових госпіталів».

Офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ, письменник та журналіст Борис Кутовий, який супроводжував гуманітарний вантаж безпосередньо до Краматорська, сказав:

«Переважна більшість медичних закладів, які починаючи з 2019 року отримали медичну допомогу в рамках проекту «Допомога Схід», розташована поблизу лінії зіткнення.

Загальна вартість гуманітарного вантажу, що надійшов цього разу на Донбас, становить майже 8 мільйонів гривень, а загалом від початку реалізації проекту «Допомога Схід» лікувальним закладам передано обладнання на 26 мільйонів гривень. Це ті кошти, завдяки яким буде заощаджено гроші з державного бюджету, і кожна лікарня, кожен шпиталь зможуть спрямувати їх на інші нагальні потреби. Адже оновлення матеріальної бази наших лікарень сьогодні є дуже актуальним. І ми цю проблему допомагаємо розв’язати.

У назві проекту «Допомога Схід» ключовим словом є «допомога». І ми допомагаємо саме тут, саме сьогодні, головне — саме тим, що потрібно. До складу вантажу входять ретельно підібрані речі — медичні меблі, ліжка, операційні столи, операційні лампи, інше медичне обладнання. Усе це дбайливо підбиралося у Франції відповідно до нагальних проблем кожного конкретного медичного закладу, кожного шпиталю та кожної лікарні. Тож медичні заклади отримають саме те, що їм потрібно сьогодні. Це дуже важливо.

Проект «Допомога Схід» об’єднує українців, він дає приклад єднання та спільного подолання труднощів. Дуже важливо, що до проекту українських військових сьогодні долучаються державні установи, благодійні та громадські організації, недержавні установи, фонди, свідомі українці і представники закордонних діаспор.

Тож робота триває, працюємо. Далі буде».
Фото надано автором.