Складна робота рятувальників.

У селі Поляниця Надвірнянського району 9 червня відбулася польова конференція. На заході підбили підсумки проекту «Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському Єврорегіоні» Програми транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна 2014—2020». Його реалізували управління ДСНС в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях, а також Воєвудська комендатура Державної пожежної служби в Жешові Республіки Польща.

У заході взяли участь працівники представництва у Львові Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна 2014—2020», представники управлінь ДСНС, виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин, представники обласних та районних рад регіону, голова Поляницької тергромади Микола Поляк, журналісти. Поляки доєдналися до конференції онлайн.

Вітання від імені голови ДСНС Миколи Чечоткіна передав начальник відділу забезпечення міжнародної договірної роботи ДСНС Володимир Кустовський, котрий відзначив важливість транскордонної співпраці в Єврорегіоні Карпати. А далі кожен із учасників проекту розповів про його реалізацію у своєму регіоні. Це і придбання спеціалізованого транспорту для роботи в гірських умовах, комплектація бригад сучасним обладнанням. А головне — вдосконалення навичок щодо пожежогасіння та порятунку людей. Кожна область внесла пропозиції до вироблення документа — спільної стратегії, із прописаним протоколом дій кожної зі сторін.

Виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин наголосила на тому, що в рамках проекту сторони отримали кошти на придбання 13 транспортних засобів. Завершується розробка транскордонної стратегії, створено якісні рятувальні бригади.

«Бюджет проекту був вагомим — понад 1,842 мільйона євро (грант ЄС — 1 658 174,2 євро), — повідомила Галина Литвин. — Мету реалізували, зокрема щодо зміцнення спроможності регіональних служб пожежної охорони та надзвичайних ситуацій, скорочення часу реагування на катастрофи в гірській місцевості. Це важливо для місцевих територіальних громад, а також з огляду на стрімкий розвиток туризму в Карпатах. Команди управлінь готові й надалі брати участь у проектах на гранти Євросоюзу. Плани стратегічні, і кордони не стають перепоною. Розвиток Карпатського регіону, безпека туризму та інформування населення — спільні завдання. Наша асоціація співпрацює із 75 органами місцевого самоврядування. Тішить, що в конкурсі проектів цьогоріч перемогу здобули два, що стосуються саме згадуваних чинників».

«Мета проекту — підвищення рівня безпеки в Карпатському регіоні та поліпшення спроможності рятувальних служб. У нашій високогірній області ці заходи вкрай важливі. Адже часто бригади йдуть у важкодоступні місця, куди не може дістатися техніка. Оперативність, компетентність, навички та злагодженість дій тут необхідні. У рамках проекту отримали 11 одиниць спеціалізованого транспорту, який уже випробували в роботі», — наголосив начальник ГУ ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

Галина Литвин та Володимир Чернецький.

Практичний блок підсумкової конференції відбувся на базі курорту «Буковель», котрий був учасником проекту від Поляницької територіальної громади. Тут, у високогір’ї, команди рятувальників Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей продемонстрували свої навички з пожежогасіння та надання допомоги постраждалим.

Захід відбувся у вигляді змагань, і надзвичайна ситуація була умовною. Однак рятувальники у захисному одязі долали вершину до позначки 1130 м. Було важко, адже бігли вгору зі спеціальним спорядженням (цифрова радіостанція, пожежний ствол, два рукави для подачі води, кувалда, вогнегасники, бензопили та ноші для транспортування умовно постраждалого). Команди продемонстрували готовність виконати такі складні завдання. Утім, їм не звикати. Адже в гірській місцевості не раз доводилося діставатися до місця пожежі у важкодоступні місця.

Звичайно, що реалії часто складніші, ніж змагання. Адже для порятунку доводиться долати водні перешкоди, западини та стрімкі урвища, ущелини та провалля. Під час лісових пожеж можливі димові перешкоди, тож рятувальники ухвалюють рішення щодо їх гасіння. Водночас важливо встигнути до місця надзвичайної ситуації та надати допомогу потерпілим.

Після завершення змагань команди рятувальників отримали грамоти й медалі. Начальник ГУ ДСНС України в області Володимир Чернецький вручив також подяки Галині Литвин та проектним менеджерам Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна», старшим експертам представництва у Львові Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Василю Хім’яку та Олені Зубрицькій.

Робота рятувальників неоціненна. Саме бригади ДСНС першими виходять на порятунок під час ліквідації наслідків паводків, як то було торік у другій половині червня. Тож отримані навички і технічне озброєння вкрай важливі.

Івано-Франківська область.

Фото автора.