Книжки-переможці X Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

Книжку «Куди і звідки», що вийшла у «Видавництві Старого Лева», було презентовано на X Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал», що триває з 23 по 27 червня у Києві. Співорганізатори — Goethe-Institut в Україні, Франкфуртський книжковий ярмарок і Фонд Buchkunst. Видання стало найкращим у номінації «Дитяча книга».

«Ця книжка — про рух і про подорожі: не тільки людей, а й тварин, рослин, вітру, води нашої планети. Вона розповідає про подорожі заради торгівлі або завоювання, про подорожі для задоволення і відпочинку або для виживання, про наукові експедиції і паломництва. Про міграції, карти, навігацію і, нарешті, про пошук свого власного шляху. Два слова, які мандрівник найчастіше чує в поїздці — це «куди» і «звідки». «Куди йдеш?» «Звідки ти?» Ця книжка — візуальна й інтелектуальна подорож крізь тисячі років у пошуках відповідей на ці та ще багато інших питань», — зазначають автори видання.

У номінації «Візуальна книга» кращим названо видання «НАРБУТ. Студії. Спогади. Листи. (Реконструкція знищеного в 1933 році «Нарбутівського Збірника»)», яке підготувало видавництво «Родовід». Книжка «НАРБУТ» — монографія видатного художника-графіка, автора перших українських державних знаків Георгія Нарбута, яку планували видати ще у 1920-му, втім, світ вона побачила через сто років, наголошує директорка видавництва Лідія Лихач.

У номінації «Книга для читання» журі присудило перемогу виданню «Як будувати на століття. Архітектура поза часом» Крістофера Александера (видавництво «Основа»).

Уже під час оцінювання з’явилися дві нові номінації — журі присудило спецпремію «За фотокнигу» виданню «Лілії» Олександра Чекменьова (видавництво MOKSOP) та другу спецпремію «За культурологічне дослідження» книжці «Польоти уві сні і наяву» виданій «Національним центром Олександра Довженка». Разом з тим у традиційних номінаціях «Практична книга» і «Експеримент» переможців не визначено. Загалом на конкурс «Найкращий книжковий дизайн-2021», який відбувається вшосте, було подано 227 книжок. До складу журі цьогоріч увійшли Ян Венцель (Лейпциг, Німеччина), Йонас Фьоґелі (Цюріх, Швейцарія), Оксана Баршинова, Варвара Перекрест, Кирило Ткачов, Ніна Кудінова, Гліб Капоріков (Україна).

За правилами конкурсу, книги-переможці представлятимуть Україну на світовому конкурсі книжкового дизайну Фонду Buchkunst на Франкфуртському книжковому ярмарку й увійдуть до колекції «Найкрасивіші книги світу», де вже є українські видання.

Під час нагородження, що відбулося на церемонії відкриття книжного ярмарку, наголошувалося, що Романа Романишин та Андрій Лесів — одні з найпопулярніших українських ілюстраторів за кордоном. У 2012 році казка «Ріпка» у переказі Івана Франка та творчо ілюстративному втіленні «Аґрафки» увійшла до світового каталогу кращих дитячих книжок «Білі круки». Книжка «Зірки і макові зернята» отримала відзнаку Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї. Книжка «Війна, що змінила Рондо» отримала відзнаку журі Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї та увійшла до каталогу «Білі круки». Обкладинка «Аґрафки» до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінґів увійшла до довгого списку призерів «The Global Illustration Award» на Франкфуртському книжковому ярмарку.

У 2017-му їхні книжка-картинка «Голосно, тихо, пошепки» та абетка-енциклопедія «Франко від А до Я», які вийшли у «Видавництві Старого Лева», удостоїлися нагороди BIB PLAQUE від Бієнале Ілюстрації у Братиславі. У 2018 році Романа та Андрій стали переможцями «Bologna Ragazzi Award 2018» у номінації «Non Fiction» за книжки «Голосно, тихо, пошепки» та «Я так бачу».

На «Книжковому Арсеналі» також відбувся круглий стіл «Роль ветеранської літератури в протидії смисловій війні РФ проти України». Його учасники зазначили, що останніми роками спостерігається зменшення кількості видань ветеранських книг через малий попит. Поет, ветеран АТО, голова громадської організації «Брати по зброї» Гліб Бабич заявив, що книжки про війну і через десятки років будуть основою пам’яті про події, які нині відбуваються, та про країну. «Що більше буде таких книжок, то більш гарантовано, що ми матимемо справжню, чисту пам’ять. Але для того, щоб вона взагалі розвивалася, потрібен комплекс заходів», — каже Гліб Бабич.

Фото із сайту «Книжкового Арсеналу».