Про це повідомив ректор університету Петро Кондратенко.

У наказі № 227 від 23 червня (оприлюдненому П. Кондратенком на своїй сторінці у Фейсбуці) йдеться про те, що у зв’язку з численними зверненнями народних депутатів, обласної ради, викладачів та студентів, які навчаються у Кропивницькому, великим суспільним резонансом та за результатами обговорення в МОЗ України, призупинено низку наказів, що стосувалися закриття філії.

«Інформую вас про створення комісії стосовно роботи медичного факультету та міжнародного медичного факультету у Кропивницькому», — написав Петро Кондратенко.

Закрити філію цього навчального закладу у Кропивницькому через невідповідність ліцензійним вимогам вирішила Вчена рада вишу в травні цього року. Головною причиною припинення освітньої діяльності факультетів університету, що працювали у Кропивницькому з 2016 року, назвали неможливість виконання ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, затверджених постановою Кабміну від 30 грудня 2015 року № 1187. Студентам запропонували перевестися на навчання в Маріуполь, де є відповідні ліцензовані філії, або в інші заклади.

Проти закриття філії ДНМУ виступили студенти і їхні батьки, обласна та міська влада, народні депутати від Кіровоградщини, інші жителі регіону.

Звернення до Президента, Кабінету Міністрів України, МОЗу та МОНу з проханням вжити всіх можливих заходів задля збереження діяльності в місті Кропивницькому медичних факультетів Донецького національного медичного університету підтримала Кіровоградська обласна рада.

Для узгодження дій щодо збереження факультетів ДНМУ утворили координаційну раду. До неї ввійшли представники студентства і викладацького корпусу. Зі зверненням щодо збереження двох факультетів ДНМУ виступили й обласна рада та ОДА.

Студенти університету започаткували флешмоб №ЗАХИСТИТИ_ДНМУ і зажадали виконання їхніх законних прав, адже в 2016—2020 роках вони підписували угоди на навчання саме у місті Кропивницький.

«Кіровоградщина свого часу доклала багато зусиль, щоб навчальний заклад розташував свій підрозділ саме в Кропивницькому. Нині маємо зробити все, щоб зберегти виш такого профілю в регіоні», — висловився з приводу інциденту тодішній т. в. о. голови ОДА Валерій Жалдак. — В області гостро стоїть питання медичних кадрів. Тому питання збереження навчального закладу медичного профілю для нас дуже актуальне».

«У непростий час пандемії, коли міська влада намагається максимально підтримувати медичну сферу, оновлювати відділення, закуповувати життєво необхідне обладнання та потребує робочих рук лікарів, Вчена рада Донецького національного медичного університету приймає рішення про закриття підрозділу університету у Кропивницькому, — зауважив заступник міського голови Кропивницького Михайло Бєжан. — Дуже прикро, що тепер місто втрачає не тільки навчальний заклад, а й можливість для нашої молоді здобувати освіту у рідному місті, втрачає студентів, які їхали навчатися в наше місто, в тому числі іноземців, які залишали в Кропивницькому чималі кошти».

ФАКТ

У підрозділі ДНМУ, що в Кропивницькому, працює 192 викладачі і навчається понад 800 студентів, у тому числі іноземці.

Тисячі людей нині сподіваються, що їх почують, і проблема з роботою факультетів ДНМУ вирішиться позитивно.

Фото надано автором.