26 червня. Вельс — Данія. 0:4. Голи: Дольберг, 27, 48, Мелє, 88, Брейтвейт, 90+7. Амстердам. «Йоган Кройф Арена». 14 645 глядачів. Рефері — Даніель Зіберт (Німеччина). Вилучено Вилсона (Вельс, 90, пряма червона картка).

Італія — Австрія. 2:1. Голи: К’єза, 95, Пессіна, 105 — Калайджич, 114. Лондон. «Вемблі». 18 910 глядачів. Рефері — Ентоні Тейлор (Англія).

27 червня. Нідерланди — Чехія. 0:2. Голи: Голеш, 68, Шик, 80. Будапешт. «Пушкаш Арена». 52 834 глядачі. Рефері — Сергій Карасьов (РФ). Вилучено де Лігта (Нідерланди, 52, пряма червона картка).

Бельгія — Португалія. 1:0. Гол: Азар, 42. Севілья. «Ла Картуга». 11 504 глядачі. Рефері — Фелікс Бриг (Німеччина).

28 червня. Хорватія — Іспанія. 3:5. Голи: Педрі, 20 (а/г), Оршич, 85, Пашалич, 90+2 — Сарабія, 38, Аспілікуета, 57, Ферран Торрес, 77, Мората, 100, Оярсабаль, 103. Копенгаген. «Паркен». 22 771 глядач. Рефері — Джюнейт Чакир (Туреччина).

Франція — Швейцарія. 3:3 (пенальті — 4:5). Голи: Бензема, 57, 59, Погба, 75 — Сеферович, 15, 81, Гавранович, 90. Бухарест. «Арена Націонале». 22 642 глядачі. Рефері — Фернандо Рапалліні (Аргентина).

Данія виявилася на голову вищою від Вельсу. Це був практично ідеальний матч у виконанні данців. Оборона зіграла добре і не дала валлійцям створити серйозну небезпеку. І атакувальна група показала себе з найліпшого боку. Варто особливо сказати про форварда Каспера Дольберга, котрий з’явився на полі, бо травмувався Юссуф Поульсен. Він відзначився дублем і довів, що гідний місця в основі.

***

Збірна Австрії своєю грою продовжила дивувати на цьому турнірі. Цього разу вимотала всі нерви гравцям і тренерам «скуадри адзурри».

За мужність і грандіозне бажання австрійці заслужили щонайменше на добре слово. Вони успішно оборонялися, пресингували і гостро контратакували. І основний час завершився без забитих м’ячів.

Зрештою, тільки довша і якісніша лава запасних допомогла збірній Італії схилити шальки терезів на свій бік у цьому фантастичному протистоянні. В італійській команді є 26 рівноцінних гравців основного складу — запасні сповна підтвердили таке твердження. Вони переламали ситуацію, коли стало надто сутужно.

***

Завершила виступ на турнірі збірна Нідерландів — одна з фавориток Євро. Хоча цього фіаско підопічні Франка де Бура зазнали насамперед через блискучу гру чеської команди — чудово організованої і в обороні, і в атаці.
Чехи не відбивалися, забарикадувавшись біля своїх воріт, а діяли цілеспрямовано, чітко реалізовуючи тактичний план.
Гра була напруженою і рівною аж до пред’явлення червоної картки, а потім нідерландська оборона була безжалісно покарана збірною Чехії за помилку де Лігта, котрий зіграв рукою і був вилучений з поля.
***
Збірна Португалії, котра виграла Євро-2016, склала чемпіонські повноваження, мінімально поступившись бельгійцям. Котрим звитягу приніс чудовий гол Торгау Азара.

Воротар мадридського «Реала» Тібо Куртуа кілька разів рятував переможців, не дозволивши португальцям зрівняти рахунок. Хоча шансів у Кріштіану Роналду з партнерами врятуватися було більш ніж достатньо.

У другому таймі португальці пресингували і не раз були близькі до того, щоб зрівняти рахунок. Вони показали високий рівень гри і явно заслуговували більшого.

***

У драматичному протистоянні хорвати та іспанці продемонстрували високий командний дух і незламну волю.

Для Іспанії матч спершу склався, м’яко кажучи, не зовсім удало. Вони забили... у власні ворота. Однак після автоголу Педрі підопічні Луїса Енріке не розгубилися. Вони досить швидко відігралися, вийшли вперед. І на 77-й хвилині вигравали 3:1.

Але тут почалося хорватське відродження. Гол Оршича подарував надію. А на другій доданій хвилині перевага іспанців розтанула — Пашалич зрівняв рахунок. І довелося зіграти два екстратайми.

Та створити сенсацію хорватам не вдалося. Іспанці діяли вправніше і зібраніше. Це дозволило їм забити ще два м’ячі.

***

Слідом за чемпіонами Європи і Ліги націй португальцями Євро-2020 залишають чемпіони світу французи. Один із найдраматичніших і найсенсаційніших матчів турніру завершився серією пенальті: у ній гору взяла Швейцарія.

Перший тайм був досить нудний у боротьбі, де французи були вкрай млявими, а швейцарцям пощастило піймати суперника на помилці і відкрити рахунок.

Другий тайм Франція почала начебто бадьоріше, але опинилася на межі провалу, коли рефері призначив пенальті в її ворота. Але Льоріс відбив удар Родрігеса і залишив французів у боротьбі. Ба більше, вони мов сказилися і забили дуже швидко два м’ячі, а потім кинулися дотискати суперника і забили третій.

Швейцарці змогли підняти голову лише в кінці зустрічі, коли Сеферович відіграв один м’яч, а на 90-й хвилині Гавранович рахунок зрівняв.

У додатковий час шанси були в обох команд, однак справа дійшла до серії пенальті. А в ній — до останнього удару, який завдавав Мбаппе (на знімку). Він не зміг переграти Зоммера, і Франція залишає турнір.

Фото uefa.com.