Урочисту частину заходу відкрив командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа (на знімку). Він підкреслив, що головним завданням цьогорічних навчань є підтримка морської регіональної безпеки й забезпечення миру та стабільності в Чорноморському регіоні.

Контр-адмірал зазначив, що в морі не має бути бар’єрів. «Море — це вільна дорога для всіх», — заявив Олексій Неїжпапа.

Цьогоріч навчання стали наймасштабнішими за всю історію їхнього проведення.

Чотири українські підрозділи проведуть самооцінку відповідності стандартам НАТО — це патрульні катери типу Island — «Слов’янськ» і «Старобільськ», рота морської піхоти і група огляду зі складу 801-го окремого підводного протидиверсійного загону.

Міжнародна ескадра бойових кораблів перебуває в акваторії Одеської затоки, частина кораблів — на підході. Це американський ракетний есмінець «Росс», британські ракетний есмінець «Дефендер» і патрульний корабель «Трент», нідерландський ракетний фрегат «Евертсен», корвет зі складу флоту Румунії, два катери типу «Айленд» берегової охорони Грузії. Також очікуються кораблі Туреччини — це, як зазвичай, буде фрегат або корвет і, можливо, підводний човен, а також фрегат або корвет зі складу флоту Болгарії.

Командир американської тактичної групи CTF65 капітан першого рангу Кейлі Гант зазначив у своєму виступі, що учасники «Сі Бризу» прагнуть продемонструвати, що міжнародні води Чорного моря доступні для будь-якого судна будь-якої країни.

Цього року навчання відбуваються із 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, на Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний, Первомайський. Управління і взаємодію між видами військ покладено на командування ВМСУ.

Промовці зазначили також, що основний акцент буде зроблено на відпрацьовуванні протичовнової, протикатерної, протиповітряної оборони, протимінних діях, прибережних і морських операціях з перехоплення й протидії незаконним збройним формуванням.

Під час берегового компонента навчань буде відпрацьована взаємодія багатонаціональної тактичної групи під час спільної операції в кризовому регіоні за участю морських піхотинців і спеціальних підрозділів країн-учасниць.