— Минулоріч значні обмеження було накладено через пандемію COVID-19, тому не було заходу кораблів до портів України. Цього року навчання буде проведено в повному обсязі. Буде задіяно морську, берегову, повітряну та водолазну компоненти. Крім того, суттєво нарощено склад берегової компоненти, вона становитиме майже тисячу військово-

службовців з різних країн. Більш як у минулорічному «Сі Бризі» буде залучено іноземної техніки. Зокрема, у навчанні візьмуть участь літаки і гелікоптери з американської сторони, — зазначив командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

— Головна особливість навчання — це значна зацікавленість світової спільноти цим заходом, про що свідчить рекордна кількість держав-учасниць, підрозділи від яких братимуть участь як безпосередньо, так і як офіцери штабів або спостерігачі.

Багатонаціональне навчання «Сі Бриз-2021» розпочалося в північно-західній частині Чорного моря, а також в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях. Його головна ідея — підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав — партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні.

НАША ДОВІДКА

Навчання «Сі Бриз» — багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України, починаючи з 1997 року, відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міністерствами оборони США і України від 1993 року. Співорганізаторами навчань є Україна та США.